Skip to main content

Νέες αιχμές ΠΑΜΑΚ κατά ΑΠΘ για την πρόταση συγχώνευσης με ΔΙΠΑΕ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η διοργάνωση αφορούσε ευρύτερους στόχους, η παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ήταν τουλάχιστον σκόπιμη.

Τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση σχολιάζει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση κάποιος εκπροσώπος του.

«Είναι αυτονόητο και καταφανές, από τη συμμετοχή και μη εκπαιδευτικών φορέων της πόλης, ότι η διοργάνωση δεν αφορούσε αποκλειστικά το ΑΠΘ, αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και πλέον αυτής το ελληνικό σύνολο- επειδή η λειτουργία του ΔΙΠΕ είναι ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος. Είναι επίσης προφανές, ότι αφού η διοργάνωση αφορούσε ευρύτερους στόχους, η παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ήταν τουλάχιστον σκόπιμη», αναφέρουν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αφήνοντας ξανά αιχμές για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΠΘ και Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονία: 


Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε σχέση με τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και πώς αυτές επηρεάζουν το ΑΠΘ, καθώς και τη φανερή σύνδεσή της με την επιδίωξη απορρόφησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρατηρούν τα εξής:

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ -εμφανώς και ευνόητα συντασσόμενων με την προαναφερθείσα επιδίωξη- και συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν δε σ’ αυτήν και παραγωγικοί φορείς της πόλης, ερήμην του ίδιου του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των άμεσα σχετιζόμενων ΤΕΙ, καθώς και χωρίς να έχει προσκληθεί και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Είναι αυτονόητο και καταφανές, από τη συμμετοχή και μη εκπαιδευτικών φορέων της πόλης, ότι η διοργάνωση δεν αφορούσε αποκλειστικά το ΑΠΘ, αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και πλέον αυτής το ελληνικό σύνολο- επειδή η λειτουργία του ΔΙΠΕ είναι ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος.

Είναι επίσης προφανές, ότι αφού η διοργάνωση αφορούσε ευρύτερους στόχους, η παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ήταν τουλάχιστον σκόπιμη.

Επειδή το Διεθνές Πανεπιστήμιο προσφέρει ιδιαίτερο, πρωτότυπο και αξιέπαινο έργο -για το οποίο και δημιουργήθηκε-, εάν ετίθετο ως μη ώφειλε, ζήτημα κάποιας συσχέτισης και συνδυαστικής συνεργασίας, η πρόκληση της σχετικής συζήτησης και η οριοθέτηση του πλαισίου διεξαγωγής της ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Εν πάση περιπτώσει, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θεωρούν ότι τόσο οι βεβιασμένες κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Υπουργείου για συγχωνεύσεις με ΤΕΙ της Μακεδονίας, όσο και η μη ενδεδειγμένη προσέγγιση από την πλευρά του ΑΠΘ, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υποβαθμίζουν το κύρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Διοίκησή του δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ακόμη για όλες τις κινήσεις που γίνονται, όπως φαίνεται ερήμην του.