Skip to main content

Απατεώνες κάνουν προσλήψεις στο όνομα εταιρείας πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όταν έφτασαν emails από το εξωτερικό και οι αποστολείς ισχυρίστηκαν ότι είχαν προσληφθεί για εξ αποστάσεως εργασία

Εταιρεία διαχείρισης συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών εμφανίζεται να… προσλαμβάνει προσωπικό, για εξ αποστάσεως εργασία σε όλο τον κόσμο, χωρίς τα στελέχη της να το γνωρίζουν. Ο ιδιοκτήτης της κατέθεσε προ ημερών μηνυτήρια αναφορά για απάτη στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης όταν εργαζόμενοι απ’ όλο τον κόσμο έστειλαν email στην εταιρεία, ζητώντας λεπτομέρειες για τους όρους απασχόλησης που προσέφεραν άγνωστοι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της ελληνικής εταιρίας.

Ο φόβος είναι πως οι «προσληφθέντες», αφού προσφέρουν την εργασία τους, θα αναζητήσουν τους μισθούς τους χωρίς αποτέλεσμα, με συνέπεια η εταιρεία να δυσφημιστεί σε όλο τον κόσμο, την ώρα που σχεδιάζει επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

«Άτομα που δεν σχετίζονται με την εταιρεία έκαναν προσφορές εργασίας, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι μας εκπροσωπούν», αναφέρει μήνυμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας συστημάτων πληροφορικής, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Τα emails που έφτασαν προ ημερών προκάλεσαν αναστάτωση. «Από το περιεχόμενο των εν λόγω επιστολών αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν κάποια προσφορά για εξ αποστάσεως εργασία από κάποιους αγνώστους σε εμάς που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία μας, αλλά παρουσιάζονται ότι την εκπροσωπούν, ότι εργάζονται σε αυτήν και ισχυρίζονται ότι η προσφορά της εργασίας γίνεται από την εταιρεία μας καθώς χρησιμοποιούν την επωνυμία της», σημειώνει ο ιδιοκτήτης στην αναφορά του στην Εισαγγελία. Μάλιστα στην αναφορά υπογραμμίζεται πως ορισμένοι έλαβαν αντίγραφα συμβολαίων συνεργασίας για να τα υπογράψουν. Οι αποστολείς των μηνυμάτων προσφοράς εργασίας που χρησιμοποιούν τα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας έφτασαν σε σημείο να συνάπτουν συμφωνίες για εργασία εξ αποστάσεως με αμοιβή 20 δολάρια την ώρα για τις πρώτες 15 ημέρες, που θεωρείται περίοδος μαθητείας και ο μισθός αυξάνεται σε 30 δολάρια την ώρα.

«Αυτά όλα κάνουν κακό στην εταιρεία που εκπροσωπώ», ανέφερε στη Voria.gr ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας του ιδιοκτήτη της εταιρείας Νίκος Αντωνιάδης. «Μετά βεβαιότητας περιμένουμε ως επόμενη κίνηση από όσους προσλήφθηκαν από τους απατεώνες να μας ζητήσουν δεδουλευμένα», τόνισε.

Ίδιο λογότυπο

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής εταιρείας διαπίστωσαν πως το πρόσωπο που υπογράφει τις «συμβάσεις» εργασίας είναι πραγματικό και εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος κροατικής εταιρείας που έχει τον ίδιο λογότυπο και έχει έδρα πόλη της Γερμανίας. Ωστόσο σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά χρησιμοποιούν τη διεύθυνση της ελληνικής εταιρείας στα γραφεία που έχει στην Αθήνα, την ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά και το λογότυπο. Στην προσπάθεια να τον αναζητήσουν στη Γερμανία, δεν έλαβαν απαντήσεις καθώς αυτοί που απάντησαν επικαλέστηκαν τα προσωπικά δεδομένα για να μην δώσουν λεπτομέρειες.

«Το μυαλό μας πηγαίνει παντού. Η εταιρεία μας έχει μεγάλο κύκλο εργασιών, πιθανολογώ ότι θέλουν με αυτόν τον τρόπο να μας πλήξουν. Το κέρδος που έχουν οι απατεώνες πρώτον είναι άμεσο με την εργασία που δεν πληρώνουν οι ίδιοι και το δεύτερο είναι η δική μας δυσφήμιση την ώρα που η εταιρεία μας σχεδιάζει να επεκταθεί στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης επιχειρώντας να ερμηνεύσει τους λόγους χρησιμοποίησης των στοιχείων της εταιρείας συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που εκπροσωπεί.

Η εταιρεία ζητάει από όσους αντιλαμβάνονται χρήση του ονόματός της με αυτόν τον τρόπο, να επικοινωνούν μαζί της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στα θύματα που έχουν επικοινωνήσει για να επιβεβαιώσουν τους… όρους εργασίας έχουν στείλει αντίγραφα της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για απάτη. Με την προσφυγή στη δικαιοσύνη ζητήθηκε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και να λογοδοτήσουν.