Skip to main content

Ο απογαλακτισμός της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Οι... γλυκερές εκφράσεις Κοτζιά για την αλβανική διπλωματία και η ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Προ ημερών, κι ενώ η ελληνική Πολιτεία παραχώρησε σχολείο για τα παιδιά των Αλβανών στην Κρήτη, Αλβανός διπλωμάτης στα εγκαίνια αγκάλιαζε ένα Αλβανάκι που φορούσε μπλούζα με εικόνα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Θ. Καράογλου, στη Βουλή, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε "μεμονωμένο περιστατικό" το γεγονός. Έτσι, μπράβο. Γλυκερές εκφράσεις επειδή η αλβανική διπλωματία είναι ευαίσθητη, και μπορεί να πληγωθεί. Γιατί να μη γίνουμε συνήγοροι υπεράσπισης του Αλβανού διπλωμάτη; [το ότι στην Αλβανία καίνε συνεχώς την ελληνική σημαία, θα πρόκειται επίσης για μεμονωμένα περιστατικά].

Και μια -αφελής- ερώτηση: Τον πατέρα του παιδιού τον έλεγξε κανείς; Το πιτσιρίκι δεν αγόρασε μόνο του την μπλούζα. Και το γεγονός ότι την φόρεσε ειδικά εκείνη την ημέρα, είναι φανερό πως έγινε σκόπιμα, για να δείξει καλή διαγωγή και στον Αλβανό διπλωμάτη. Ο οποίος ένοιωσε ικανοποιημένος από την εκδήλωση της επιθετικής ενέργειας κατά της Ελλάδας, γι’ αυτό και αγκάλιασε τον μικρό [Υπηρετεί ακόμη στην Αθήνα;]

H Τουρκία πέτυχε τον σκοπό της, με τους Έλληνες απλώς να παρακολουθούν, με την ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου "3" της κυπριακής ΑΟΖ που προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές. Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 18 Μαρτίου. Άρα, ουσιαστικά ματαιώνεται η προγραμματισμένη γεώτρηση της εταιρείας ΕΝΙ. Το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 έχει γεώτρηση στο Μαρόκο στις 8 Μαρτίου και θα πρέπει να αναχωρήσει.

Οι αναγνώστες της Voria.gr είχαν προϊδεαστεί πριν από δύο ημέρες όταν ο "Μακεδών" έγραψε: «Το πιθανότερο να συμβεί, είναι πως η Τουρκία θα παρεμποδίζει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο στις 7 Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται αλλού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν "γκριζάρει" το περί ου ο λόγος Οικόπεδο. Και αυτή η λύση θα είναι ίσως προσωρινή, μέχρι την στιγμή που ο Ερντογάν θα στείλει το δικό του γεωτρύπανο στην περιοχή. Πώς θα αντιμετωπισθεί τότε;»

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών καλεί τον Γ. Μπουτάρη «για την αποφυγή αμφιλεγομένων θέσεων, που δεν αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων και εκθέτουν εν τω προσώπω σας την πόλη μας». Καιρός ήταν να ακουστεί και η φωνή της Ε.Μ.Σ., απογαλακτισμένης φαίνεται εν όψει εσωτερικών εκλογών, από πρόσωπα που υποστηρίζουν διαφορετικά από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας αρνήθηκε να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. «Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση», τόνισε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Και πρόσθεσε: «Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα». Ενώ οι Αλβανοί πήραν όσα ζητούσαν, το πρόβλημά τους είναι η επέκταση της θαλάσσιας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ν.μ., επέκταση που μπορεί να κάνει και χωρίς να τους ρωτήσει. Γι’ αυτό το θέμα όμως γίνονται διαδηλώσεις στα Τίρανα. Έτσι, είναι. Όταν μάθεις σε συνεχείς παραχωρήσεις, η απληστία δεν έχει τέλος.