Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο ΟΒΙ στο ΑΠΘ με Γραφείο και Ακαδημία

Το 80% από τις καταθέσεις φακέλων ευρεσιτεχνίας από την Κεντρική Μακεδονία, προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Έτοιμη η Ψηφιακή Πλατφόρμα.

Μετά από 10 χρόνια αναγεννάται το Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που θα είναι και partner του ΟΒΙ, όταν από το φθινόπωρο θα αρχίσει η λειτουργία της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ένα διετές υψηλότατου επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ετοιμάζει και θα πιστοποιεί για την αγορά συμβούλους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

ΟΒI και ΑΠΘ από τις επόμενες ημέρες λειτουργούν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου αλλά και στο ΚΕΔΕΚ που βρίσκεται στο Balcan Centre, το Γραφείο του Οργανισμού, με υπεύθυνο τον δρ. Γεώργιο Ασημόπουλο.

Σήμερα ΑΠΘ και ΟΒΙ, παρουσία του Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή  Ζαφείρη,  υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την παραγωγική και εμπορική αξιοποίηση των ιδεών, των ευρεσιτεχνιών που γεννιούνται από Έλληνες επιστήμονες που βλέπουν μπροστά και θέλουν να πατεντάρουν τις εφευρέσεις τους και να καινοτομήσουν.

Η επιλογή του ΑΠΘ ήταν εύλογη όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Περικλής Μήτκας, καθώς πέραν του διδακτικού προσωπικού περίπου 3.000 νέοι ερευνητές δουλεύουν πάνω σε ερευνητικά προγράμματα ενώ έως και το 1/3 των εσόδων του ΑΠΘ προέρχονται από προγράμματα που εκπονούνται σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, με ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η δημιουργία γραφείου ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη την κάλυψη Κεντρικής Μακεδονίας και αρχικά όλης της βόρειας Ελλάδας, ήταν αναγκαία και επόμενη αφού από τις 650 καταθέσεις φακέλων το έτος, οι 100 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία και το 80% αυτών από τη Θεσσαλονίκη.

Η κρίση, μεταξύ άλλων, έπληξε και την ευρεσιτεχνία, αφού από τις καταθέσεις 800 φακέλων το 2008, οι καταθέσεις μειώθηκαν σε λιγότερες από 600 στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, όπως είπε ο γενικός δ/ντής του Οργανισμού κ. Ι. Καπλάνης, την τελευταία διετία παρατηρείται κινητικότητα και αυξημένο ενδιαφέρον που αποτυπώνεται σε αύξηση του αριθμού των καταθέσεων σε 650 φακέλους το έτος.

Η δημιουργία Γραφείου ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την «έξυπνη βιομηχανική ιδιοκτησία», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, επισημαίνοντας ότι ο ΟΒΙ, μετά την Πάτρα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει να στήσει αντένες ανά γεωγραφική ενότητα με σκοπό να καλύψει τη χώρα και να δώσει ώθηση στην αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει η ψηφιακή εφαρμογή του Intellectual Property Market Place, που σε αυτή τη φάση ενημερώνεται.

Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η δημιουργία και λειτουργία από το φθινόπωρο, σε συνεργασία και με το ΑΠΘ, της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί μόλις εκδοθεί το σχετικό ΠΔ σε εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου. Η Ακαδημία, όπως είπε ο κ. Τσιαβός, υποστηρίζεται από τον ευρωπαϊκό φορέα CEIPI, απευθύνεται σε πτυχιούχους θετικών επιστημών και ιατρικών σχολών και θα εκπαιδεύει και πιστοποιεί συμβούλους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.