Skip to main content

Αρχές Μαϊου στους πολίτες το «Πάρκο Γειτονιάς» στη Σταυρούπολη

Το πρώην φυτώριο–εργοτάξιο της περιοχής Πρόνοιας Σταυρούπολης γίνεται «Πάρκο Γειτονιάς», Αρχές Μαΐου στους παραδίδεται στους πολίτες.

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται το έργο διαμόρφωσης του πρώην φυτωρίου – εργοταξίου της περιοχής Πρόνοιας Σταυρούπολης σε μικρής κλίμακας «Πάρκο Γειτονιάς», που αναμένεται να λειτουργήσει τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά, κάτω από την επίβλεψη του Δημήτρη Αθάνατου που τις τελευταίες εβδομάδες  ανέλαβε την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά και με την αρωγή του Σάκη Λαζαρίδη, Εντεταλμένου Περιβάλλοντος και Πρασίνου, αποξήλωσαν και απομάκρυναν τις παλιές εγκαταστάσεις και τα θερμοκήπια και μέρα με τη μέρα μεταμορφώνουν βάση σχεδίου τον για πολλά έτη ανεκμετάλλευτο χώρο των 990 τ.μ., που γειτνιάζει με το  Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ουράνιο Τόξο.

Το μικρό πάρκο γειτονιάς με τις δύο εισόδους από Πλαστήρα και 1η Μαϊου αντιστοίχως και τον περιμετρικό διάδρομο συνολικού μήκους 105 μέτρων, με τα κατά επτά τόπους αντίστοιχα καθιστικά, πρόκειται να αποτελέσει πολύτιμη διέξοδο για τις καθημερινές μικρές αποδράσεις των περιοίκων και μη, καθώς μέχρι στιγμής οι κάτοικοι της συγκεκριμένης συνοικίας δεν είχαν στη διάθεση τους έναν κοντινό ελεύθερο χώρο για αλλαγή περιβάλλοντος, βόλτα, ανάπαυλα, περίπατο, ηρεμία και γενικά αναψυχή.



Το «Πάρκο Γειτονιάς», τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα, θα παραμείνει περιφραγμένο για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και προστασίας του πρασίνου (κυρίως λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου κάθε Παρασκευή με τη λαϊκή αγορά) με την προοπτική όμως να αφαιρεθούν τα κάγκελα από την πλευρά της οδού Πλαστήρα.

Οι χρήστες του πάρκου  θα απολαμβάνουν τη σκίαση και το δροσισμό της υπάρχουσας βλάστησης, με τα 5 επιβλητικά πεύκα ετών, που σπάνια συναντούμε σε αστικό χώρο ανάμεσα σε άλλα υφιστάμενα δέντρα, θάμνους και αναρριχόμενα φυτά που αναπτύσσονται περιμετρικά, ενώ επιπρόσθετα στο κέντρο δημιουργείται ένας λοφίσκος με γκαζόν και εποχιακά ανθοφόρα φυτά, και σταδιακά σχεδιάζεται να πυκνώσουν οι φυτεύσεις με δέντρα και θάμνους περιμετρικά.

Πρόνοια Σταυρούπολης: Ο παλιότερος προσφυγικός πυρήνας της Σταυρούπολης

Η Πρόνοια οριοθετείται από τους βασικότατους οδικούς άξονες – αρτηρίες της Λαγκαδά και της Καραολή & Δημητρίου και τη διαμορφωμένη κοίτη του Δενδροποτάμου. Ο παλιότερος προσφυγικός πυρήνας της Σταυρούπολης, έχει σημεία αναφοράς το «Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης», την έκταση με τα ερείπια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, την παράχθια - παρόδια ζώνη των αυθαιρέτων  του Δενδροποτάμου και την έδρα Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν το Δημαρχείο και το κτίριο Τάσος Αναστασιάδης. Αν και με υψηλό συντελεστή δόμησης, επειδή η Πρόνοια οικοδομήθηκε με βάση ρυμοτομικό σχέδιο (από το 1972), παρουσιάζει ικανοποιητικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά (πλάτος των οδών και των πεζοδρομίων, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους).