Skip to main content

Αβραμόπουλος: Η κατάργηση βίζας αποτελεί επιβράβευση για το Κόσοβο

Οι αρχές της χώρας κατάφεραν να υλοποιήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο δικαιοσύνης-εσωτερικών υποθέσεων, τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

Την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

'Οπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι με την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και των επιτυχών προσπαθειών των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας τις φιλόδοξες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο κράτος δικαίου και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε ο Δ. Αβραμόπουλος και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνουν «πολύ σύντομα» την πρόταση της Επιτροπής.

Στην έκθεση προόδου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το Κοσσυφοπέδιο θα έχει κυρώσει τη συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο και θα έχει ενισχύσει το ιστορικό επιδόσεών του όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.