Skip to main content

Bloomberg: Η αντίδραση Τσίπρα υπέρ Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής

O Τσίπρας αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία αστυνομική έρευνα αυτού του είδους, αναφέρει το Bloomberg

Στις αντιδράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τη χρήση σκληρής γλώσσας κατά της Ρωσίας στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο Bloomberg.

Στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ, όπου σύμφωνα με το Λονδίνο η Ρωσία είναι πίσω από την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok κατά του πρώην πράκτορα και της κόρης του, η Βρετανία ήθελε να αποσπάσει μια σκληρή δήλωση καταδίκης της Μόσχας από τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ. Παράλληλα, η βρετανική πλευρά έθετε ως προτεραιότητα την ανάγκη να κατανοήσουν οι  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να διαλύσουν τα ρωσικά κατασκοπευτικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προβαίνοντας σε απελάσεις Ρώσων πρακτόρων που δρουν υπό την ιδιότητα του διπλωμάτη.

Την Τετάρτη, παραμονή της συνόδου, το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν "αδύναμο" και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι "λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά" υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Την Πέμπτη προσέγγισε τους ηγέτες της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, όπου και απέσπασε τη στήριξη τους. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενημερώνοντας τους για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα και τη ρωσική εμπλοκή. Τελικά οι τρεις ηγέτες  συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας.

Η αντίδραση Τσίπρα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο γεύμα των ηγετών η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίθεση στο Σόλσμπερι δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του ή των κατοίκων της πόλης, αλλά μία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες. Παρότι είχε στήριξη, υπήρχαν και εκείνοι που αντέδρασαν. Ένας από αυτούς ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του". Μάλιστα το Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχο, μεταξύ των δύο ηγετών υπάρχει "καλή χημεία", και ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία αστυνομική έρευνα αυτού του είδους, μεταδίδει το capital.gr. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις.

Αμφιβολίες διατύπωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι καθώς και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τάχθηκε κατά της ανάκλησης πρέσβεων από τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι η Μέι είχε αφήσει εκεί τη βρετανική αντιπροσωπεία. Μετά τη Σύνοδο, ο Τζεντιλόνι είπε σε δημοσιογράφους ότι υιοθέτησε την απόφαση της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά μίας κλιμάκωσης ή του τερματισμού του διαλόγου με τη Ρωσία.

Κομβικές στην διαμόρφωση κοινής γραμμής, ήταν οι παρεμβάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποφύγει να ρίξει την ευθύνη εκεί που έδειχναν οι αποδείξεις: στην πόρτα του Κρεμλίνου.

Τελικά στις 10:41 μ.μ. ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρχε συμφωνία. Στο tweet του, ενώ βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι του δείπνου, έγραψε τις λέξεις κλειδιά. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση", ανέφερε.

Την επόμενη ημέρα αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν δημόσια ότι τα λόγια πρέπει να τα ακολουθήσουν έργα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προβούν σε απελάσεις διπλωματών-κατασκόπων από τις χώρες τους. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, την ερχόμενη Δευτέρα κάποιες χώρες θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα λάβουν, ενώ συμπλήρωσε ότι "αυτό δεν είναι το τέλος των ενεργειών που θα λάβουμε".