Skip to main content

Bundesbank: Δεν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους

H Γερμανική Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι λόγω των αναμενόμενων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Επικαλούμενη το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να καταγράψει σταθερά και τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα εκτιμά στην μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της γερμανικής οικονομίας ότι «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα με τίτλο «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για την περίοδο μετά το πρόγραμμα» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι βέβαιο πως η χώρα θα πείσει ιδιώτες πιστωτές για την φερεγγυότητά της από τις 20 Αυγούστου και μετά. Κατά συνέπεια κρίνεται αναγκαία μια επιπλέον προστασία. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία θα μπορούσε, επί της αρχής, να λάβει πράσινο φως από τα κοινοβούλια ή τις αρμόδιες επιτροπές των εκάστοτε χωρών. Σε αντίθεση η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας, με το οποίο η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί προσωρινά χωρίς να προσφύγει αναγκαστικά στις αγορές».

Τέλη Ιουνίου οι αποφάσεις για την μεταμνημονιακή εποχή

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την χρηματοδότησή της στις χρηματαγορές θεωρείται μια σταθερή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, συνεχίζει η μηνιαία έκθεση της Bundesbank.

Στο παρελθόν υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μπήκαν εν τέλει σε τροχιά λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων.

Η απόφαση για την πορεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τοποθετείται προς τα τέλη Ιουνίου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξουν επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις στην Ελλάδα στη μορφή ελάφρυνσης του χρέους έτσι ώστε η χώρα να αντλεί ανεξάρτητα κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Deutsche Bundesbank Monatsbericht, Mai 2018 / Στ. Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle