Skip to main content

Χωρίς συναίνεση: Μόνος ο Τσίπρας στη νέα σφαγή των συντάξεων

Θα προσέλθουν τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά δύσκολα θα συναινέσουν σε νέα σκληρά μέτρα και ειδικά στο ασφαλιστικό.

Εξαιρετικά δύσκολο θεωρείται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρει την ευρεία συναίνεση που αναζητά από το πολιτικό σύστημα στα μεγάλα ανοιχτά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των κομμάτων.

Άλλωστε, θα ήταν πολιτικά αφελές, ιδίως για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είχαν υποστεί πολύ σκληρή κριτική, θα έλεγε κανείς πολεμική από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των δύο πρώτων μνημονίων, να στηρίξουν τώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να περάσει, με τη δική τους συναίνεση, τη νέα σφαγή που έρχεται στο ασφαλιστικό με το τρίτο μνημόνιο.

Έτσι, το βάρος των νέων σκληρών μέτρων και των περικοπών στις συντάξεις, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κληθεί να σηκώσει μόνη της η αποδυναμωμένη κυβερνητική πλειοψηφία, που μετρά ήδη δύο απώλειες και αριθμεί πλέον 153 βουλευτές.

Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, πάντως, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να προσέλθουν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Η ΝΔ θα συμμετάσχει με τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ δεν θα λάβει μέρος η Χρυσή Αυγή.

Θέματα του Συμβουλίου, όπως τα προσδιόρισε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, είναι το ασφαλιστικό και το προσφυγικό και σε δεύτερη φάση η Παιδεία και το νέο Σύνταγμα.Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει σήμερα Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους καλέσει και επισήμως στην συνάντηση και από τις απαντήσεις τους θα κριθεί αν θα προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσημη πρόσκληση.

Μάλιστα, το Μαξίμου διαψεύδει τις πληροφορίες ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό, γίνεται κατόπιν απαίτησης των Θεσμών.

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η στάση των κομμάτων

Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης αλλά λόγω της εκκρεμότητας με την ηγεσία, όσο και εξαιτίας της γενικότερης στάσης που κρατούν οι υποψήφιοι αρχηγοί αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αναμένεται να δοθεί χειρά βοηθείας στην κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για την τελευταία, εν όψει της ψήφισης νέων σκληρών μέτρων.

Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης΄, όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού» τονίζει και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση διά του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».

Συμπληρώνει, επίσης, ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό, τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» υπογραμμίζει.

Ως πολιτικά ύποπτη και προσχηματική χαρακτηρίζει την κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απ. Τζιτζικώστας. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους» σημειώνει και αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι μια πονηριά του κ. Τσίπρα, καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κύριου Πλακιωτάκη», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και αποκάλυψε ότι ζήτησε συνάντηση όλων των υποψηφίων με τον κύριο Πλακιωτάκη, προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

» Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου.

» Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείραχτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε στο Βήμα πως «η αγωνία μου για τη σωτηρία της χώρας με κάνει να ζητήσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης». Προσθέτει, όμως,  ότι αν του ζητηθεί, δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του για το Ασφαλιστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεδρίασε με τα στελέχη του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση του πρωθυπουργού. Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: 

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό, είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση.

»Αυτή και μόνο πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό».