Skip to main content

Χρ. Σαραντόπουλος: Θέλουμε το Money Show εργαλείο εξόδου από την κρίση

Ο πρόεδρος του Ελληνο - Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, μιλά στη Voria.gr για το 29o Money Show.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ασχολείται συστηματικά με το Money Show, έναν θεσμό που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των δημιουργικών ανθρώπων της Β. Ελλάδος. Φέτος το καθιερωμένο πολυσυνέδριο –το 29ο κατά σειράν- θα πραγματοποιηθεί στο Hyatt στις 27, 28 και 29 Απριλίου. Την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και πολιτικοί θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη, στην εργασία και στην κοινωνία. Με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παραχώρησε στη voria.gr μια συνέντευξη, που πέραν του Money Show επεκτάθηκε στην επιχειρηματικότητα και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας.   

Κύριε Σαραντόπουλε, ποιά είναι η ταυτότητα του φετινού Μoney Show;

Όπως κάθε χρόνο προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τους φορείς της πόλης, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς. Σε τρεις ημέρες –στις 27,28 και 29 Απριλίου- στο Hyatt της Θεσσαλονίκης θα διοργανωθούν 100 εκδηλώσεις, με ποικίλη και πραγματικά ενδιαφέρουσα θεματολογία. Από τη βιομηχανία, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι τις υποδομές, τις εξαγωγές και τον αγροδιατροφικό τομέα. Πρόκειται για κάτι μεγάλο, που απαιτεί ανάλογη ενέργεια και προσπάθεια και στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Μας ενδιαφέρει να είμαστε χρήσιμοι και πρακτικοί. Δεδομένης, μάλιστα, της συγκυρία θέλουμε το Μoney Show να αποτελέσει εργαλείο εξόδου από την κρίση.    

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα που θα παρουσιαστεί στο φετινό πολυσυνέδριο;

Νομίζω ότι θα αναλύσουμε τα πάντα για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Σίγουρα όλα τα σημαντικά για την ανάπτυξη της πόλης, που τροφοδοτεί και την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των ιδιωτικοποιήσεων του λιμανιού και του αεροδρομίου, αλλά και της ΤΡΕΝΟΣΕ, καθώς και της επικείμενης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά και των μεγάλων ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με κυριότερο την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, οι προοπτικές που δημιουργούνται στο Βορειοελλαδικό Τόξο είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες.  

Μετά από πολλές, συνεχείς διοργανώσεις ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη προσφορά των Money Show στη Θεσσαλονίκη;

Το Money Show είναι θεσμός δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων προσεγγίζει συστηματικά τα οικονομικά, επιχειρηματικά και αναπτυξιακά θέματα για το σύνολο της Βορείου Ελλάδος και φυσικά για τη Θεσσαλονίκη. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά του Money Show θα διαπιστώσει ποιες υποθέσεις προχώρησαν και πως, αλλά και ποιες ατόνισαν και πως. Ως το μοναδικό πολυσυνέδριο στην Βόρεια Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί το νήμα, τη συνέχεια. Γι’ αυτό και από τις εκδηλώσεις του προκύπτουν πολλά καινούρια θέματα και βγαίνουν ειδήσεις.   

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης;

Η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, ώστε να ακολουθήσει η ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε πάντα δυνατό. Η υπερφορολόγιση και η γραφειοκρατία αποτελούν αντικίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που η χώρα χρειάζεται και αναζητά επενδύσεις. Τους τελευταίους μήνες κάτι κινείται με το ΕΣΠΑ. Ευχόμαστε να βελτιωθεί η κατάσταση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από το Μνημόνιο. Ελπίζουμε να υπάρξει η ρευστότητα, που τόσο έχει λείψει από τις αγορά, ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Κρατάμε μικρό καλάθι.

Μάλλον διπλωματική η απάντησή σας! Τελικά είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τις οικονομικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα;

Ως επιχειρηματίας είμαι αισιόδοξος. Αν υλοποιηθούν αυτά που περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και λίγους μήνες νομίζω ότι η αισιοδοξία θα δικαιωθεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας είναι έτοιμος. Στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης απέδειξε και τις αντοχές και τις δυνατότητές του. Υπάρχουν καλές προοπτικές.

Ποια είναι η θέση της επιχειρηματικότητας στο σύστημα αξιών της σημερινής Ελλάδας;

Η ελληνική κοινωνία δεν εκτιμάει την επιχειρηματικότητα όσο της αξίζει. Επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι το επιχειρείν είναι κάτι κακό και το κέρδος ποινικοποιημένο. Φυσικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, διότι χωρίς κέρδος επιχειρείν δεν υπάρχει. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, δηλαδή οι επιχειρήσεις, είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, απασχόλησης, ευημερίας. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα, που επί δέκα χρόνια βρίσκεται σε οικονομική περιπέτεια, όσες επιχειρήσεις άντεξαν είναι αξιοθαύμαστες και υγιείς. Η κοινωνία μπορεί να βασιστεί επάνω τους και οφείλει να τις στηρίξει.   

Είστε ικανοποιημένος από την κοινωνική προσφορά των ελληνικών επιχειρήσεων;

Πέρα από το πιο σημαντικό, που είναι να λειτουργούν υγιώς, να έχουν κέρδη, να πληρώνουν φόρους στο δημόσιο, εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα και να στηρίζουν την απασχόληση, στα χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις κάνουν και ότι περισσότερο μπορούν. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, αν υπολογίζει κανείς ότι κινούνται σε συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις των ελληνικών και των ιταλικών επιχειρήσεων; Σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα προσέγγισης;  

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία είναι πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Γενικά είναι μια πολύ δυνατή στον εξαγωγικό τομέα χώρα, από την οποία η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές. Κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε στο Επιμελητήριο, σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την εξωστρέφεια της οικονομίας. Επίσης, υπάρχει πολύ σημαντική ιταλική παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων –στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις υποδομές. Αλλά και οι σχέσεις των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες που συνεργάζονται μεταξύ τους είναι κατά κανόνα εξαιρετικές. Με του Ιταλούς ταιριάζουμε στη νοοτροπία και αυτό είναι κάτι που βοηθάει τη συνεργασία. Σίγουρα ο κλάδος των τροφίμων είναι προνομιακός για συνεργασία ανάμεσα σε δύο μεσογειακές χώρες, αλλά και η βιομηχανία, στην οποία η Ιταλία έχει πολύ μεγάλη δύναμη.