Skip to main content

CNBC: Ανησυχούν οι αγορές για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Υπάρχει ανησυχία πως εάν εντοπιστούν προβλήματα έστω σε μία από τις τέσσερις τράπεζες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες, λέει στέλεχος της AXIA Ventures

Μία αρνητική έκπληξη από τα τεστ αντοχής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών φοβούνται οι αγορές, όπως υποστηρίζει στο CNBC στέλεχος της AXIA Ventures.

Άλλοι αναλυτές από την πλευρά τους αναγνωρίζουν ότι σήμερα η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή.

Aν και το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, επικαλούμενο και τις σχετικές δηλώσεις της Ντανιέλ Νουί.

Όπως αναφέρει στο CNBC ο Tζόνας Φλοριάνι, διευθυντής στην AXIA, υπάρχει ανησυχία πως εάν εντοπιστούν προβλήματα έστω σε μία από τις τέσσερις τράπεζες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες, καθώς είναι εκτεθειμένες στην ίδια οικονομία. Θα υπάρξει μία ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι λογικές. Αλλά το τραπεζικό σύστημα πρέπει να φτιαχτεί» δήλωσε ο Φλοριάνι, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων (περίπου 47%) στη ζώνη του ευρώ, μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Ωστόσο η δέσμευση των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων καθιστά άλλους ειδικούς πιο αισιόδοξους. Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, διευθυντής ερευνών της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος σχολίσε στο CNBC πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής, αλλά αναγνώρισε πως η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή. Όπως θύμισε το βασικό σενάριο των τεστ το 2015- το οποί προέβλεπε συρρίκνωση 2,3% εκείνη τη χρονιά- ήταν πιο δραματικό σε σχέση με το αυτό των νέων τεστ, για συρρίκνωση 1,3%.

Από την πλευρά του ο Ρικάρντο Γκάρτσια, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, σχολιάζει πως ίσως οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μην είναι αρκετές για τις ρυθμιστικές αρχές. Αναμένει τα τεστ να δείξουν κεφαλαιακό «κενό», αν και όχι δραματικό.