Skip to main content

Διάκριση της Νομικής του ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης

Η σχολή του Αριστοτελείου κατέλαβε τη δεύτερη θέση αποκλείοντας τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης, της Σόφιας, αλλά και της Λισαβόνας.

Τη δεύτερη θέση αποκλείοντας τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης της Σόφιας, αλλά και της Λισαβόνας στη φάση των ημιτελικών κατέλαβε η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης "The EUROPA Moot Court Competition" που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και στους Φιλίππους.

Οι φοιτητές του Α.Π.Θ. έφτασαν στον μεγάλο τελικό όπου αντιμετώπισαν το Πανεπιστήμιο της Λυών ενώ στον φετινό διαγωνισμό επιλέχθηκε ένα «ιδιαίτερα περίπλοκο και επίκαιρο θέμα», όπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ o Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Ο κ. Μήτκας τόνισε πως οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί τα τελευταία χρόνια «γίνονται στα αγγλικά και είναι πολύ δημοφιλείς στις νομικές σχολές του κόσμου». Στον διαγωνισμό οι Έλληνες «έχουν έναν τρόπο να διακρίνονται μετά από μια πολύ έντονη προετοιμασία, αντιμετωπίζοντας ομάδες από πάρα πολλές χώρες», ανέφερε ο κ.Μήτκας. Η νομική ‘μάχη’ είχε πρωταγωνιστές δύο πρόσφυγες από τη μια πλευρά και τα ευρωπαϊκά κράτη από την άλλη και διεξήχθη με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία εντός των κρατών.

Συγκεκριμένα στη φετινή διαγωνιστική διαδικασία οι φοιτητές των Νομικών Σχολών που έλαβαν μέρος έπρεπε να αντιπαρατεθούν σε ένα νομικό ζήτημα με ιδιαίτερα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά: «ο νεαρός πρόσφυγας καθώς περνούσε από την Ελλάδα ερωτεύτηκε μια κοπέλα, την παντρεύτηκε σύμφωνα με το μουσουλμανικό δίκαιο αλλά ζητώντας άσυλο και μεταφερόμενος σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε ο γάμος τους δεν έγινε δεκτός γιατί θεωρήθηκε μη νόμιμος αφού δεν είχε γίνει σύμφωνα με το της Ελλάδας». Για το πρόβλημα που προέκυψε, οι ομάδες έπρεπε να καταθέσουν «τα επιχειρήματα και της μιας αλλά και της άλλης πλευράς, συνεπώς και του εν λόγω πρόσφυγα αλλά και του κράτους που δεν αποδέχονταν τον γάμο», ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Κριτές ήταν δικαστές υψηλού κύρους. Στην φετινή διοργάνωση μεταξύ των κριτών ήταν «ο πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Βασίλειος Σκουρής, αλλά και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε κ.Melchior Wathelet», τόνισε ο κ.Μήτκας.

Η φετινή διοργάνωση είχε και μια ακόμη ιδιαιτερότητα αφού «έγινε σε έναν εξαιρετικό χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων» σημείωσε ο πρύτανης του Α.Π.Θ που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «παρά την κρίση που περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αυτά εξακολουθούν να περνούν εξαιρετικά μυαλά, εξαιρετικοί φοιτητές και εξαιρετικές φοιτήτριες».