Skip to main content

Διάλεξη με τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή στη Σταυρούπολη

Ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς επιστρέφει στον Δήμο Παύλου Μελά, σε μια διάλεξη για την αποστολή Cassini – Huygens σε Κρόνο και Τιτάνα

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη συγκλονιστική παρουσίαση του πρωτοπόρου ερευνητή της NASA, διάσημου Ακαδημαϊκού, Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, στο κατάμεστο από μαθητές Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», ο σπουδαίος Έλληνας Επιστήμονας της διασποράς επιστρέφει στον Δήμο Παύλου Μελά, προσκεκλημένος και πάλι της σχολικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 12.00, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

Θέμα της Διάλεξης είναι η «Εικοσαετής αποστολή του Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα και η αρχή της αποστολής Parker Solar Probe που θα "αγγίξει" τον Ήλιο».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωσήφ Αράπογλου, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι μαθητές της πόλης, καλωσορίζουν τον κ. Σταμάτιο Κριμιζή, διακεκριμένο αστροφυσικό, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως οι θρυλικές αποστολές Voyager 1 και 2. «Επίσης συγχαίρουν τη Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, το διδακτικό προσωπικό και ιδιαίτερα τον καθηγητή Γιώργο Γεωργιάδη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για την σπουδαία πρωτοβουλία που προάγει την Παιδεία και τη Γνώση», προστίθεται.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν αντιπροσωπεία μαθητών (5-10 ατόμων) με την συνοδεία εκπαιδευτικών για την τήρηση των νομίμων διατάξεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
Περικλέους & 17ης Νοεμβρίου, Σταυρούπολη, 56431, Δήμος Παύλου Μελά
Τηλ. 2310-650002, Φαξ. 2310-650506
mail@5gym-stavroup.thess.sch.gr
Καθηγητής Γεώργιος Γεωργιάδης, Τηλ. 6977 238730

Ποιος είναι ο Σταμάτιος Κριμιζής

Ο Σταμάτιος Κριμιζής, ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος  δήλωσε σε μια  συνέντευξη:

«Aυτού του είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί.

Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου.

Γιατί για μένα η επίσκεψη του Ήλιου, των οκτώ πλανητών, του Έρωτα και του Πλούτωνα, ήταν μια πραγματική φανταστική εμπειρία».

Η Διεθνής  Αστρονομική  Ένωση (International Astronautical Union) έστειλε το δικό του όνομα στον ουρανό, μετονομάζοντας τον Αστεροειδή 1979 UH,  σε 8323 KRIMIZIS,  χαρίζοντάς του μια θέση στην αιωνιότητα.

Είναι ο άνθρωπος που όταν επί προεδρίας Κλίντον, του πρότειναν τη θέση του Διευθυντή της NASA αυτός αρνήθηκε, «διότι αυτή ήταν μια διοικητική θέση και θα με έβγαζε όλως διόλου από την επαφή με την επιστημονική δουλειά μου…».

Ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2018 μια ονειρεμένη αποστολή… Με τον Solar Probe Plus, τον Ηλιακό Εξερευνητή, ο οποίος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στην δυνατή κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του Ήλιου. Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σε ένα άστρο, τον Ήλιο μας. Και αυτός θα μεταφέρει δεδομένα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει κανείς με τηλεσκόπια από μακριά.

Δίπλα στον Βαν Άλεν, ο Σταμάτης μετατράπηκε από ένα απλό φυσικό σε έναν άνθρωπο που ονειρεύεται πώς λειτουργεί η φύση, οι πλανήτες, πώς ενεργοποιείται η ύλη και πώς αντιδρούν τα μαγνητικά πεδία. Το μότο του Βαν Άλεν ήταν πως «πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός» κι αυτό ακριβώς έκανε κι ο ίδιος ο Κριμιζής, δουλεύοντας σκληρά ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται για την ανακάλυψη του καινούργιου.

Με τη μετριοφροσύνη που χαρακτηρίζει τους πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους λέει απλά πως ήταν μεγάλη συγκυρία να βρεθεί στο σωστό χρόνο, στο σωστό τόπο, με τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν αυτού του είδους την πρωτοποριακή δουλειά. Ήταν απλώς τυχερός…

Η επιστημονική προσφορά του Δρ. Κριμιζή έχει αναγνωριστεί από πολλούς  επιστημονικούς  οργανισμούς όπως η Αμερικανική Εταιρεία Φυσικής (American Physical Society), που τον εξέλεξε Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) για εξαιρετική προσφορά στην καταγραφή και ερμηνεία του πλάσματος στις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και στην ηλιόσφαιρα, το 1983, αλλά και η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (ACU), to 1980.

Έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτών και την Ακαδημία AHEPA το 1994.

Στο Παγκόσμιο Διαστημικό Συνέδριο του 2002 του παρεδόθη το Βραβείο Διαστημικών Επιστημών COSPAR, την ύψιστη τιμητική διάκριση που η παγκόσμια διαστημική επιστημονική κοινότητα έχει δώσει.

Ο κ. Κριμιζής εξελέγη το 1993 μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (International Academy of Astronautics), είναι συνεργαζόμενο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και βραβεύθηκε επίσης από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Το καλοκαίρι του 2016, τιμήθηκε με μία ακόμη σημαντική διάκριση: το Space Flight Award, το οποίο έχει απονεμηθεί στους Neil Armstrong, τον John Glenn, τον James Van Allen, τον Burt Rutan, James Lovell (Apollo 13). Σε πρόσωπα δηλαδή που έχουν κάνει τομές στη διαστημική και αεροναυτική. Στην ίδια τελετή, ο κ. Κριμιζής παρέλαβε και το Distinguished Public Service Medal, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τιμή της ΝΑSΑ για άτομα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της.

Oι σταθμοί του

1938: Γεννιέται στο Βροντάδο της Χίου.
1961: Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.
1970: Επικεφαλής ερευνητής  στην αποστολή Voyager 1 και 2.  
1991: Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος για τη ΝΑSΑ στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Jonhs Ηopkins.
1996: Εκτόξευση της πρώτης αποστολής  στη σειρά διαστημοπλοίων Discovery της ΝΑSΑ - πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή (ΕΡΟΣ, 2001).
2010: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).  
2015: Trophy for Lifetime Achievement, του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος.
2016: Απονομή από ΝΑSΑ του Μεταλλίου Εξαίρετης Κοινωνικής Προσφοράς  και του Βραβείου Διαστημικής Πτήσης (Space Flight Award) από την American Astronautical Society.