Skip to main content

Διαμαρτυρία καθηγητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτο)

Διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου καθώς, όπως επισημαίνουν, το Αριστοτέλειο δέχθηκε μείωση 75% τα τελευταία χρόνια

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πραγματοποιούν ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, καθώς και ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής.

Οι καθηγητές του ΑΠΘ διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου καθώς, όπως επισημαίνουν, το Αριστοτέλειο δέχθηκε μείωση 75% τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, κάνουν λόγο και για μειώσεις στο προσωπικό του Πανεπιστημίου ενώ ζητούν εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθών τους.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, κ. Χαράλαμπος Φείδας, επισήμανε ότι «η σημερινή κινητοποίηση γίνεται γιατί οι Πανεπιστημιακοί έχουν πληρώσει πολύ βαρύ το τίμημα της κρίσης καθώς δέχθηκαν μείωση έως και 40% στους μισθούς τους». Παράλληλα, ο κ. Φείδας έκανε λόγο για αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προβεί σε νέες μεισώσεις στις καθαρές αποδοχές των Πανεπιστημιακών καθώς, όπως σημείωσε, αγνοεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, κ. Ιωάννης Νηματούδης, που τόνισε ότι τα μέλη ΔΕΠ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα βρίσκονται σήμερα σε απεργία ενώ επισήμανε ότι το τμήμα της Θεσσαλονίκης έχει γνωρίσει μείωση του διδακτικού προσωπικού από 550 σε 362 καθηγητές με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στο κλινικό έργο της σχολής.

Σε ό,τι αφορά την απεργία, επισήμανε ότι αυτή δεν αφορά το κλινικό έργο της σχολής το οποίο και «δεν σταματά ποτέ να υφίσταται».

Φοιτητές στηρίζουν τους καθηγητές τους

Μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση ακριβώς δίπλα από τους καθηγητές τους προκειμένου να συμπαρασταθούν στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματά τους και παράλληλα να καταθέσουν και τα δικά τους αιτήματα.

Το πανό που ανήρτησαν οι φοιτητές έγραφε χαρακτηριστικά: «Διεκδικούμε αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, όλη η γνώση στο πτυχίο, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά».

Το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας, Γιώργος Καψάλης, σημείωσε ότι οι φοιτητές θέλουν να αποκτούν όλη τη γνώση στο πτυχίο τους και να μην χρειάζεται να παίρνουν άλλα χαρτιά για να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες γνώσεις τους και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την επιβολή τελών εγγραφής στα Πανεπιστήμια, απάντησε ότι «ο κ. Μπουτάρης είναι γνωστός για αυτές του τις απόψεις» και επισήμανε ότι δεν θα γίνει ποτέ δεκτό ένα τέτοιο αίτημα.