Skip to main content

Διευθέτηση του χρέους μόνο με όρους και προϋποθέσεις

ΕΕ και ΕΚΤ φοβούνται ότι – αργά αλλά σταθερά - πάμε σε ξήλωμα όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.

Μόνο με όρους και προϋποθέσεις θα δώσουν οι δανειστές στην Ελλάδα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Καθαρή εντολή για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να δοθεί επ' ουδενί, ξεκαθαρίζουν, μιλώντας στην Voria.gr, αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό μήνυμα που είναι ξεκάθαρο, έρχεται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Φρανκφούρτη. Συνεπώς, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από κανέναν στους κόλπους των θεσμών.

Οι τελευταίοι φοβούνται ότι – αργά αλλά σταθερά - πάμε σε ξήλωμα όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Έστω και προληπτικά. Το γεγονός για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση δεν συζητά καν το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής πίστωσης, δημιουργεί προβληματισμό, γιατί, αν και συμφέρει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (αφού δεν θα χρειαστεί να ζητήσουν από τα κοινοβούλια τους πρόσθετα λεφτά για την Ελλάδα), προκαλεί και δεύτερες σκέψεις για το τι θα συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά.

Πίσω στην Αθήνα οι θεσμοί προσπαθούν να κλείσουν την τέταρτη αξιολόγηση, με την τρίτη να είναι ακόμα ανοικτή! Το μήνυμα; Οι δανειστές θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, την πώληση της εταιρίας διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ετοιμάζει η ΔΕΗ. Υπό την πίεση των πιστωτριών της τραπεζών. Αλλιώς υπάρχει θέμα αναχρηματοδότησης των δανείων της, ύψους 2,2 δις ευρώ. Επίσης σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες οργάνωσης του διαγωνισμού για την πώληση του 5% του ΟΤΕ.