Skip to main content

Ένας αναξιοποίητος θησαυρός 52 χλμ στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού

Σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ από τον δήμο Θερμαϊκού για το θαλάσσιο μέτωπο: Η διάβρωση των ακτών, τα σκουπίδια, τα ακίνητα και οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο Καλλικρατικός Δήμος Θερμαϊκού, από τη θέση του, είναι ο πλέον ευνοημένος του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει, μήκους περίπου 52 χλμ. ανατολικά του αεροδρομίου «Μακεδονία», σε μία περιοχή τουριστικού χαρακτήρα, με πολλά μεγάλα ακίνητα του δημοσίου κατάλληλα για αξιοποίηση και, χωρίς τις επιβαρύνσεις από μεταποιητικές μονάδες έστω και χαμηλής όχλησης.

Αυτό το μεγάλο παραλιακό μέτωπο, με τις πολλές ιδιωτικές ιδιοκτησίες, που ξεκινάει από την Περαία και συγκεκριμένα από το υπερτοπικό πολυκέντρο "ΚΑΠΠΑ" και καταλήγει μετά την Επανoμή, στα σύνορα με το Μεσημέρι, είναι ταυτόχρονα και το «πρόβλημα» του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προωθήσει έργα προϋπολογισμού πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία αναζητούνται πόροι και στήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρησιακά προγράμματα των Υπουργείων αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τα προβλήματα αλλά και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του θαλασσίου μετώπου, που μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών, μίλησε στη Voria.gr ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο Δήμος, κάτι που συχνά το ξεχνούν οι Θεσσαλονικείς, δεν έχει μόνο τουριστικό χαρακτήρα. Στο Δήμο υπάρχει ένα μεγάλο αλιευτικό κέντρο, στη Νέα Μηχανιώνα και ένα πολύ μεγάλο αγροτικό-γεωργικό, στην Επανομή, με δραστηριότητες που μπορούν να συνδυασθούν με τις παράλιες τουριστικές.

Κατά μήκος της ακτής του Δήμου Θερμαϊκού, η δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει ένα κατακερματισμένο θαλάσσιο μέτωπο το οποίο προσπαθεί να ενοποιήσει και ως τέτοιο να αξιοποιήσει. Το πρώτο βήμα έγινε και πανηγυρίστηκε, τέλη Απριλίου, με τη διάνοιξη και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μεταξύ Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας που δεν ήταν προσβάσιμο λόγω των περιφραγμένων εγκαταστάσεων των ΚΑΑΥ του Στρατού. Όλα τα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού που έγιναν στην περιοχή είναι προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Όμως εκεί που ο Δήμος προσπαθεί, το κράτος αδρανεί, εμφανίζοντας σημάδια «αρρυθμίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαυρομάτης. Εγκαταλελειμμένη από χρόνια η πλαζ του ΕΟΤ στην Αγία Τριάδα, ρημάζει το camping Eπανωμής, όπως και οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, ενώ αφημένες στην τύχη τους είναι και οι κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού.

Διάβρωση ακτών, το μέγα πρόβλημα

«Προσπαθούμε στο επόμενο διάστημα και ως το καλοκαίρι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τη διάβρωση των ακτών σε Περαία, Αγία Τριάδα και ένα τμήμα των Νέων Επιβατών και, παράλληλα να εκβαθύνουμε το λιμάνι των Νέων Επιβατών στο οποίο υπάρχει εκτεταμένη προσάμμωση Πρέπει επίσης να γίνει η διευθέτηση των επτά ρεμάτων του Δήμου, να προχωρήσει η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας, έργο 2,5 εκατ. Ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ενδεικτικά, από έναν μακρύ κατάλογο σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, προσθέτοντας:

«Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στα παραλιακά μέτωπα του παλιού Δήμου Θερμαϊκού, σε Επανομή, Νέα Μηχανιώνα και Αγγελοχώρι. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες θα αναζητηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, εφ’ όσον πρώτα ωριμάσουν οι μελέτες των έργων».

Το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, αν και δίπλα σε μία εκτεταμένη αστική συγκέντρωση, κάθε χρόνο «κερδίζει» 4-5 Γαλάζιες Σημαίες τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αναπτυξιακά δημοτική αρχή και ιδιώτες, αν λύνονταν ζητήματα που πλήττουν την εικόνα των εκτάσεων κατά μήκος της παραλίας και περιορίζουν τις δραστηριότητες σε αυτές.

Διεθνής Διαγωνισμός για το «ΚΑΠΠΑ»

Ο κ. Μαυρομάτης, οδήγησε την Voria.gr σε μία περιήγηση στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, ξεκινώντας από το δυτικό άκρο του όπου και βρίσκεται το «ΚΑΠΠΑ».
«Ο Δήμος, με απόφαση Δ.Σ., σχεδιάζει την αξιοποίηση του υπερτοπικού αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου ΚΑΠΠΑ, που δημιουργήθηκε την περίοδο των Ολυμπιακών του 2004 και έχει μείνει ημιτελές. Για την αξιοποίησή του θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός».

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο Δήμος και ειδικότερα ο πρώην Δήμος Θερμαϊκού, είναι η διάβρωση των ακτών, επισημαίνει ο Δήμαρχος με τον οποίο μάλιστα επισκεφθήκαμε το λιμάνι των Νέων Επιβατών και διαπιστώσαμε την έκταση της προσάμμωσης.

«Ετοιμάζουμε με το Πολυτεχνείο, βάσει προγραμματικής σύμβασης, μελέτη, προκειμένου να εντάξουμε σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Η διάβρωση συρρικνώνει τις ακτές στην Περαία, την Αγία Τριάδα και σε ένα τμήμα των Νέων Επιβατών αλλά και ευθύνεται για την προσάμμωση του λιμανιού των Νέων Επιβατών.

«Σχεδιάζουμε να εκβαθύνουμε το λιμάνι των Νέων Επιβατών ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται εκεί τα σκάφη των παράκτιων ψαράδων αλλά και να τερματίζουν τα σκάφη της θαλάσσιας συγκοινωνίας που ως τώρα αναγκαστικά επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Φέτος και πριν το καλοκαίρι, με ίδιους πόρους, αυτό το πρόβλημα θα το έχουμε αντιμετωπίσει».

Σε αυτό το θαλάσσιο μέτωπο, του παλιού Δήμου Θερμαϊκού, έγινε η διάνοιξη στο τμήμα Νέοι Επιβάτες- Αγία Τριάδα, γίνονται έργα στο τμήμα του παλιού camping ενώ πάλι για την παραλία της Αγίας Τριάδας, αναμένεται η έγκριση φακέλου για την δημιουργία EcoBeach.

Σχεδιάζονται παρεμβάσεις 40 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, μέσα από το Leader, σχεδιάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας, του Αγγελοχωρίου και της Επανωμής, έτσι ώστε να αναπλασθούν οι παραλιακές τους ζώνες. Πέραν των αναπλάσεων θα γίνουν έργα και στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας όπου και εκεί υπάρχει προσάμμωση από τα έτη ακόμη 2010-2011.

Τα έργα αυτά, σε Θερμαϊκό, Επανωμή και Μηχανιώνα, απαιτούν δαπάνη περίπου 40 εκατ ευρώ για να ολοκληρωθούν. Για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα, από Ευρωπαϊκά κονδύλια, θα πρέπει προηγουμένως να ωριμάσουν μελετητικά.

«Ετοιμαζόμαστε», είπε ο κ. Μαυρομάτης, «να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις καθώς κι’ ένα πρόβλημα ακόμη που έχει να κάνει με τα ρέματα του Δήμου.
«Με τις κακοκαιρίες του χειμώνα αναδείχθηκε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και μετά το Πάσχα θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πλήρη φάκελο, στην Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 7,150 εκατ. ευρώ για να διευθετήσουμε τα επτά ρέματα του πρώην Δήμου Θερμαϊκού».
Το εγκαταλελειμμένα κρατικά «ασημικά»

Στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, παρότι υπάρχουν μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις, τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται στα ακίνητα του δημοσίου, κάποια από τα οποία έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει για το camping στην Αγία Τριάδα.

«Πολλά προβλήματα οφείλονται στην αρρυθμία του κράτους που δεν αξιοποιεί δικά του ακίνητα, υποβαθμίζοντας έτσι τον Δήμο μας επειδή δεν του δίνει την προοπτική που του αξίζει. Σαν παράδειγμα αναφέρω το ΠΙΚΠΑ που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ανενεργό. Έχει λεηλατηθεί, μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του καταστράφηκε από την θάλασσα που πλημμύρισε τα κτίρια. Ο Δήμος πέτυχε να υποστηρίξει το κτίριο των εστιατορίων, για να μην καταστραφεί τελείως.



«Τι ζητάμε; Απλώς ζητάμε από την υπουργό Εργασίας, αφού υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, να ενοικιάσει αυτό το κτίριο, για να γίνει επένδυση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έχει το κράτος έσοδα.

«Τέτοια ακίνητα υπάρχουν και άλλα, όπως το camping της Αγίας Τριάδας αλλά και της Επανωμής που βρίσκεται σε υδροβιότοπο. Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο. Να κάνει το κράτος την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που απαιτείται για να αποκτήσει χρήσεις η περιοχή του camping της Επανωμής. Αν δεν γίνει αυτή η μελέτη παραμένει ανενεργό και ανεκμετάλλευτο ένα σπουδαίο κομμάτι που θα μπορούσε να φέρει θέσεις εργασίας, πόρους και ανάπτυξη στην περιοχή.



«Για αυτά τα ακίνητα που είναι μεγάλα, έχει εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον αλλά λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν είτε λόγω έλλειψης μελετών , είτε επειδή τα κτίρια δεν μπορούν να βγούνε ελεύθερα βαρών σε δημοπρασία, δεν προχωράει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης.

«Άλλο παράδειγμα», συνέχισε ο κ. Μαυρομάτης, «είναι οι κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, στην Επανωμή, μία εξαιρετική έκταση 50 στρεμμάτων, κοντά στο camping. Το ακίνητο ανήκει κατά τα 2/3 στο υπ. Παιδείας και κατά το 1/3 στο υπ. Εξωτερικών. Ενώ υπήρχαν υποσχέσεις ότι το ακίνητο αυτό θα αξιοποιηθεί ώστε κάθε χρόνο να φιλοξενούνται περί τους 1.000 Έλληνες αποδήμους, παραμένει ανεκμετάλλευτο τουλάχιστον για οκτώ χρόνια. Επανειλημμένως πήραμε διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών ότι θα προχωρήσει η αξιοποίηση αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει το παραμικρό».

Οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Θερμαϊκού

Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Θερμαϊκού συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή με το θαλάσσιο μέτωπο και την αξιοποίησή του. Παρά τα υπάρχονται προβλήματα, γίνονται επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, με επεκτάσεις αλλά και σε νέα ξενοδοχεία, ενώ πολλές είναι οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας στην περιοχή.
Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με την θαλάσσια αστική συγκοινωνία αλλά και με την σύνδεση, που έχει προτείνει ο Δήμος, με την Πιερία ακόμη και με το Άγιο Όρος. Αυτή η πρόταση έχει συζητηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλλά ο Δήμος Θερμαϊκού, έχει έναν χαρακτήρα πιο σύνθετο και όχι μόνο τουριστικό.

«Στη Νέα Μηχανιώνα, έχουμε την μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα  διακίνησης εγχωρίων αλιευμάτων, όπως και τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης αλιείας, τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

«Όμως ο Δήμος μας, εκτός από αλιευτικό κέντρο, είναι και γεωργικό. Οι περιοχές Επανομή και Αγγελοχώρι έχουν οργανωμένες καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων. Άλλωστε έχει αναγνωριστεί και από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού ότι η Επανομή είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωργικά κέντρα της χώρας με επιφάνεια 100.000 στρεμμάτων».
Και επειδή η ανάπτυξη μίας περιοχής, ενός Δήμου, απαιτεί άνετη και ασφαλή πρόσβαση ο κ. Μαυρομάτης επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου είναι αυτό της προσβασιμότητας. «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να εξυπηρετείται από έναν κεντρικό οδικό άξονα που χρονολογείται από την δεκαετία του 1950 και κάθε χρόνο να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα. Ήδη προτείναμε στην Περιφέρεια την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης και την κατάθεσή της μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης. Περιμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως».

Αναμφίβολα ο Δήμος Θερμαϊκού, έχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό πλεονέκτημα που λέγεται «θαλάσσιο μέτωπο», το οποίο όμως για να αξιοποιηθεί, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και από πλευράς κεντρικής εξουσίας.