Skip to main content

«Ναι» σε αμετάφραστο GornaMakedonija λένε 4 στους 10 Έλληνες

Tο 67,5% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της γείτονος με το 30,5% να φέρει την αντίθετη γνώμη.

Υπέρ της συνέχισης της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων αλλά χωρίς την υιοθέτηση του όρου Μακεδονία εμφανίζεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η αμετάφραστη ονομασία GornaMakedonija, που φέρεται να προκρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, συγκεντρώνει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αποδοχής που φθάνει το 40%, έναντι, βέβαια, του μεγαλύτερου 56,5%, που εκφράζει τη διαφωνία του.

Σε δημοσκόπηση που έκανε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Alpha και αντικείμενο τα εθνικά θέματα, το 67,5% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της γείτονος με το 30,5% να φέρει την αντίθετη γνώμη.

Ωστόσο, μόλις το 35,9% είναι αισιόδοξο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ενώ το 53,4% φαίνεται απαισιόδοξο και το 10,7% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.



Σε ό,τι αφορά την ονομασία της γειτονικής χώρας, η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, με το 56,5% να αρνείται μια τέτοια λύση, ενώ το 38,5% τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, το 4% υπέρ μιας οποιαδήποτε λύσης και με το 10% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.



Εξάλλου, σε ερώτημα για την περίπτωση που το γειτονικό κράτος επιλέξει το αμετάφραστο Gorna Macedonia, το 56,5% τάσσεται κατά, το 40% υπέρ και μόλις το 3,5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.



Παράλληλα, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων για το ζήτημα, με το 52,5% να συμφωνεί με τέτοιες εκδηλώσεις, το 27,7% να τάσσεται κατά, το 19,2% να μην παίρνει ούτε θετική, ούτε αρνητική θέση και με το 0,5% να μην απαντά ή να μην γνωρίζεις.




Αρνητικοί εμφανίζονται οι Ελληνες και ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, με το 64,1% να μην συμφωνεί με αυτούς, το 31,6% να τους θεωρεί θετικούς και το 4,3% να μην απαντά ή να μην γνωρίζει.



Ίδια εικόνα παρατηρείται και στο ερώτημα για τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, με το 63% να έχει αρνητική στάση, το 31,5% θετική και το 5,5% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.