Skip to main content

Δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης: Ο δήμος κατεδαφίζει και... αναβαθμίζει

Παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αναβάθμισης της δυτικής εισόδου της πόλης - Κατεδαφίσεις κτισμάτων στην Κωλέττη και έπεται συνέχεια

Σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε υπαίθριους χώρους προχώρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα προγραμματισμένα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αναβάθμισης της δυτικής εισόδου της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της οδού Ιωάννη Κωλέττη, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων προχώρησε, στο διάστημα από 11 έως 15 Ιουνίου 2018, στην κατεδάφιση οκτώ κτισμάτων στους αριθμούς 8, 10, 12 και 14 της συγκεκριμένης οδού.

Η παρέμβαση υλοποιήθηκε σε έκταση περίπου 1.200 τ.μ., που ρυμοτομήθηκε σε εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, με τα ετοιμόρροπα κτίσματα να έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης της περιοχής. Επισημαίνεται ότι προηγήθηκε η απομάκρυνση καταληψιών ρακοσυλλεκτών και στη συνέχεια ακολούθησε η συγκέντρωση 1.100 τόνων φερτών οικοδομικών υλικών και σκουπιδιών, καθώς και ο καθαρισμός της παραπάνω έκτασης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, εκτελέστηκαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα κατεδαφίσεις ιδιόκτητων κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του δήμου. Με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών θα κατεδαφιστούν όλα τα καταγεγραμμένα έως σήμερα επικίνδυνα κτίσματα και θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες χρεώσεις στους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το συνολικό έργο συμπεριλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017-18, με προϋπολογισμό 830.000€ μέσω ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Όπως εξηγεί ο δήμος, οι ανωτέρω πρωτοβουλίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μεταμόρφωσης της δυτικής εισόδου της πόλης και έρχονται να προστεθούν τόσο στη μελλοντική κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, όσο και στη βελτίωση των προσβάσεων και τη διαμόρφωση πεζοδρομίων στην περιοχή του νέου κτήρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το τελευταίο διάστημα εντατικοποιούνται οι ρυθμοί, προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η ιδιαίτερη περιοχή και ενόψει της χωροθέτησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος -που βρίσκεται από πλευράς γραφειοκρατίας και διαδικασιών στην τελική ευθεία- να αποκτήσει την ανάλογη οντότητα και σημασία που της αρμόζει» τονίζει σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και προσθέτει: «Παράλληλα με το έργο της κατασκευής των πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων και τις συνεχείς κατεδαφίσεις, όπως και του ηλεκτροφωτισμού γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνεται η αισθητική αναβάθμιση των οδών που περικλείουν το συγκεκριμένο Ο.Τ. και η εξασφάλιση της άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών όπως και η διευκόλυνση κάθε είδους δραστηριότητας στην περιοχή. Ύψιστη προτεραιότητα της διοίκησης του Δήμου παραμένει η βελτίωση των αστικών χώρων και υποδομών, που έχει ως στόχο τη χρηστική τους ένταξη στη ζωή της πόλης».