Skip to main content

Γερουσιαστές και βουλευτές της ομογένειας στην EDIL Hellas

Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού επισκέφθηκαν τα γραφεία της τεχνικής εταιρείας EDIL Hellas, στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ενέργειας με εταιρείες και οργανισμούς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας θα προχωρήσουν φορείς και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας ως «γέφυρα» τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Για τον λόγο αυτό, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) βρέθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της τεχνικής εταιρείας EDIL Hellas, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και συναντήθηκαν εκεί με στελέχη της εταιρείας αλλά και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΠΑΔΕΕ, ο κοινοβουλευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και στον οποίο μετέχουν ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού, επέλεξε την εταιρεία EDIL Hellas ώστε να ενημερωθεί για τις επενδύσεις που υλοποιεί στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας, καθώς και για θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα της Β. Ελλάδας.

«Γνωρίζοντας το περιβάλλον στις χώρες που εκλεγόμαστε και μαθαίνοντας παράλληλα το περιβάλλον στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, μπορούμε να φέρουμε τους επιχειρηματίες σε επαφή με άτομα που έχουν την τεχνογνωσία σε κάποιους τομείς και από εκεί και πέρα, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές», δήλωσε στη Voria.gr ο βουλευτής του Κεμπέκ του Καναδά, Τζέρυ Σκλαβούνος, στο περιθώριο της σύσκεψης και πρόσθεσε: 

«Είμαστε εδώ ως πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και του απανταχού ελληνισμού, είμαστε ελληνικής καταγωγής και έχουμε την Ελλάδα στην καρδιά μας. Κάνουμε συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων με συναδέλφους πάνω σε διάφορα θέματα και το θεωρήσαμε σημαντικό να έρθουμε και στις περιφέρειες και να συναντήσουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ωστε να καταλάβουμε την πραγματικότητα και να μπορούμε να συμβάλλουμε στις σχέσεις και τη διασύνδεση που χρειάζεται να γίνει μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού»

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης επεσήμανε τη σημασία της παρουσίας τους στην επιχείρηση. «Έχουμε γνωριστεί με τα στελέχη της EDIL Hellas και θέλουμε να επεκτείνουμε τις επαφές μας και με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε στη Voria.gr και παράλληλα τόνισε την ώθηση στην ανάπτυξη και τη διασύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου που θα δώσει η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ. «Είναι ντροπή να βλέπουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, δεν λέω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα αλλά χρειάζεται να γίνει η προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Ραπτάκης.   

Τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές και βουλευτές καλωσόρισε ο Εμπορικός Διευθυντής της EDIL, Γιώργος Λούκος ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στους χώρους της εταιρείας και την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της συνεργασίας.

Στελέχη της εταιρείας ξενάγησαν τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΠαΔΕΕ στις εγκαταστάσεις Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου στη Σίνδο και τους ενημέρωσαν για τα επιχειρησιακά πλάνα της εταιρείας  που εκτός από το συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο, περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές για την αποθήκευση και μεταφορά υγροποιημένου ΦΑ (small scale LNG), νέα δίκτυα διανομής σε πόλεις που δεν καλύπτονται από το ΦΑ (ΑΣΦΑ) και σε τεχνολογίες αιχμής που αφορούν τα έξυπνα δίκτυα και τα δίκτυα υψηλής πίεσης. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Πίτερ Κατσαμπάνης δήλωσε ενθουσιασμένος που βρίσκεται «έξω από την Θεσσαλονίκη, εκεί όπου χτίζεται πραγματικά η ανάπτυξη» και αναγνώρισε την προσπάθεια των παραγωγικών φορέων να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κοινά χαρακτηριστικά της Βόρειας Ελλάδας με τη Δυτική Αυστραλία, που είναι επίσης δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια, αλλά έχει τη μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα της χώρας της. Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ένωση είναι σε θέση να φέρει τα στελέχη σε επαφή με παράγοντες του χώρου της ενέργειας από χώρες που στεγάζουν την ελληνική ομογένεια ώστε να οικοδομηθούν αμφίδρομες σχέσεις συνεργασίας. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στη σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ.



Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι η εξωστρέφεια είναι βασικός στρατηγικός στόχος της εταιρείας και ότι οι πρακτικές στον χώρο της ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία προσβλέπουν στην παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το μέλλον και έλκει τις επενδύσεις. Ωστόσο, έκανε λόγο για τις ιδιομορφίες της περιοχής, με τις αυξημένες ανάγκες για επεκτάσεις δικτύου και τόνισε ότι χρειάζεται η παροχή τεχνογνωσίας, με στόχο να δοθεί, μάλιστα, έμφαση στην εξυπηρέτηση καταναλωτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης και ο γερουσιαστής του Κεμπέκ του Καναδά, Τζέρι Σκλαβούνος μίλησαν για το ενδιαφέρον των χωρών τους για συνεργασία με εταιρείες που επενδύουν στον χώρο της ενέργειας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ως συνέχεια των μεγάλων έργων που εκτελούνται στην περιοχή, όπως ο ΤΑΡ.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έκαναν και οι κ. Τζων Πανταζόπουλος, πρώην δήμαρχος της Βικτόρια της Αυστραλίας, ο κ. Στέφαν Παππάς, γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και ο κ. Τζωρτζ Μιχαλάκης, βουλευτής της Νότιας Αφρικής.  

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το «παρών» έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φάνης Παπάς, ο οποίος ενημέρωσε για τη δράση της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου παίρνοντας τον λόγο δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της συμφωνίας που υπεγράφη με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες και να εκφράσει τη «μεγάλη πίκρα», όπως είπε και τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ. Ζήτησε, μάλιστα από τους ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές να μεταφέρουν την πίκρα αυτή στο Κογκρέσο. Απαντώντας, ο κ. Κατσαμπάνης τόνισε ότι η Ένωση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως εκφράζοντας την αρνητική στάση της ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».