Skip to main content

Εγκαταλείπεται η «καθαρή έξοδος» από τους δανειστές

Οι πιο πολλοί μιλούν πλέον για μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Αργά αλλά σταθερά, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι η προοπτική της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, τον προσεχή Αύγουστο, εξελίσσεται σε πολύ δύσκολο στόχο. Ακόμα και οι συνήθως αισιόδοξοι, όπως, χθες, ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Μοσκοβισί. Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται από όλους είναι κάτι παραπάνω από προσεκτική πλέον. Οι πιο πολλοί μιλούν πλέον για μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών.

Αυτό που όλοι πιστεύουν, αλλά δεν το λένε είναι ότι με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει νέα συμφωνία με τους πιστωτές της ακόμα και μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της όποτε κι αν αυτή συντελεστεί. Ο λόγος; Μόνο έτσι να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, με βάση τα όσα διαμορφώνονται για τη χώρα αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η χώρα το μόνο που θα καταφέρει σε αυτή τη φάση θα είναι να υποβάλλεται σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο από τους πιστωτές, ενώ την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον. Πέραν τούτου, όμως ουδέν...