Skip to main content

Εκποιείται η περιουσία της ΑΓΝΟ για το ποσό των 18 εκατ. ευρώ

Ελληνικές και ξένες εταιρείες έκαναν αρχικές διερευνητικές επαφές. Μετά τον Σεπτέμβριο η διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η απόφαση 9524/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ξαναζωντανεύει τις μνήμες από τους αγώνες που δόθηκαν το 2012 και το 2013 για τη σωτηρία και επιβίωση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, η οποία τελικώς πτώχευσε το Δεκέμβριο του 2014, υπό το βάρος χρεών που είχαν φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ και ενώ προηγουμένως είχε απορριφθεί το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η υπόθεση της ΑΓΝΟ ξαναζωντανεύει, καθώς με την παραπάνω απόφασή του το Δικαστήριο (δημοσιεύτηκε 16/6/2017) επιτρέπει την εκποίηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ως σύνολο, με δημόσιο πλειστηριασμό, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 18.281.232 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η δημοσίευση του πλειστηριασμού θα γίνει μετά τις δικαστικές διακοπές και η διενέργειά του προβλέπεται για μετά τον Σεπτέμβριο. Εν τούτοις, ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον με διερευνητικές ερωτήσεις από πλευράς ελληνικών αλλά και ξένων εταιρειών. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού της ΑΓΝΟ φαίνεται να υπάρχει από ελληνικές παραγωγικές εταιρείες, καθώς το σήμα της άλλοτε ισχυρής βιομηχανίας δείχνει να είναι ακόμη αναγνωρίσιμο και με αξία στην αγορά. Όμως δείχνει να υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, τόσο για το σύνολο του ενεργητικού της πτωχευμένης επιχείρησης, όπως όμως και για μέρη αυτού και συγκεκριμένα για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών της ΑΓΝΟ είναι πολλές και μεγάλες και αφορούν οφειλές προς Τράπεζες, εργαζομένους, εταιρείες και το Δημόσιο. Οι δανειακές υποχρεώσεις, σε ευρώ αλλά και… σε δραχμές, ήταν κυρίως προς την παλιά ΑΤΕ, την άλλοτε Εμπορική όπως και προς την Eurobank, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

Όταν έκλεισε η εταιρεία, 375 εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, βρέθηκαν άνεργοι. Εν τούτοις επειδή η ΑΓΝΟ πτώχευσε με τον παλαιό Κώδικα, οι εργαζόμενοι θα προηγηθούν των υπολοίπων πιστωτών της ΑΓΝΟ, των οποίων οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και θα καλυφθούν μόνο μερικώς.

Θα ήταν ένας μικρός θρίαμβος αν μετά τρία χρόνια ερήμωσης, δοθεί νέα παραγωγική πνοή στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, μίας συνεταιριστικής βιομηχανίας που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950, «βίωσε» όλες τις ασθένειες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων για να περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία της «Κολιός», μέχρι που σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα τον Μάρτιο του 2013.