Skip to main content

ΕΛΤΑ: Στόχος ο τριπλασιασμός του μεριδίου στις ταχυμεταφορές

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θέλουν να αξιοποιήσουν την προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών μέσω του ασιατικού δικτύου πωλήσεων της Alibaba.

Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου ο όμιλος των ΕΛΤΑ, με τη θυγατρική Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, μπορεί να τριπλασιάσει το μερίδιό του στη συγκεκριμένη αγορά, αυξάνοντάς το από το 7% στο 21%-22%, ενώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μπορούν επιχειρηματικά να αξιοποιήσουν την προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών μέσω του ασιατικού δικτύου πωλήσεων της Alibaba.

Tα παραπάνω είναι μόλις ορισμένες από τις ενέργειες που σχεδιάζει και θέλει να υλοποιήσει η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ, όπως τις παρουσίασαν η πρόεδρος κ. Ευφροσύνη Σταυράκη και ο δ/νων σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζαρολιάγκης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Τα ΕΛΤΑ, που το 2015 εμφάνισαν ενοποιημένες ζημίες έναντι κερδών το 2014, διεκδικούν από το δημόσιο ποσό 150 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί από την καθυστέρηση είσπραξης του εσόδου παροχής της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013- 2015 και βρίσκονται σε συζητήσεις με τον γ.γ. Επικοινωνιών κ. Μαγκλάρα, επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσης.



Τα ΕΛΤΑ, συνεπεία του παραπάνω θέματος αλλά και των καθυστερήσεων πληρωμών από πλευράς μεγάλων πελατών, όπως π.χ είναι τα ασφαλιστικά ταμεία (ο ΟΑΕΕ οφείλει 6 εκατ ευρώ), εμφάνισαν ζημίες και εκ των πραγμάτων αντιμετώπισαν θέμα ρευστότητας, καθώς αφ΄ ενός λειτουργούν σε μία ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά όπως είναι οι ταχυμεταφορές και, αφ΄ ετέρου έχουν την ευθύνη παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος λειτουργίας του, όπως τόνισε η κ. Σταυράκη.

Κατά τη φετινή χρονιά, στο οκτάμηνο, ο τζίρος των ΕΛΤΑ εμφανίζει κάποια μείωση της τάξης του 10%, αλλά ο όμιλος σχεδιάζει κινήσεις ανάκαμψης δίνοντας έμφαση στις ταχυμεταφορές, στην εμπορία της ενέργειας, στην βελτίωση των υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση των δεμάτων.

Η αγορά της ταχυμεταφοράς, που σήμερα είναι στα 250 εκατ. ευρώ, έχει εκτιμηθεί ότι στην επόμενη τριετία θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Τα ΕΛΤΑ, με αναδιοργάνωση, συνέργιες όπως με e- shops και επιθετική έξοδο στην αγορά, μπορούν να τριπλασιάσουν το μερίδιο της θυγατρικής Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ. Σήμερα στο συνολικό τζίρο του Ομίλου, οι ταχυμεταφορές συμμετέχουν με ποσοστό 10%.

Ο Όμιλος, που ήδη έχει συνδεθεί με το ΛΑΓΗΕ, εισήλθε και στην αγορά ενέργειας, αξιοποιώντας το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων του αλλά σε επόμενη φάση και τις περίπου 6.300 των υπαλλήλων του και δυνητικών πελατών που θα μπορούν να λειτουργούν και σαν εσωτερικοί dealers. Ήδη τα ΕΛΤΑ εξοικονομούν 400.000 ευρώ από αυτή τους τη νέα δραστηριότητα και ως το τέλος Νοεμβρίου θα βγάλουν στην αγορά και το τιμολόγιό τους.

Τα ΕΛΤΑ θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν και το νέο δίαυλο εξαγωγής ελληνικών προϊόντων που αναμένεται να ανοίξει μέσω της Alibaba, σε Κίνα και όλη την Ασία. Για το σκοπό αυτό θα συμμετέχουν και στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα το διήμερο 13- 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που διανοίγονται για τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.