Skip to main content

Ένα εργαλείο βοήθειας, αξίας 650 δισ.ευρώ στην Ευρώπη

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθεί για το InvestΕU, κονδύλι ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή εγγύησης ύψους 38 δισ. ευρώ

Εργαλεία, που θα βοηθήσουν την σταθεροποίηση και ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναζητά η Κομισιόν. Και στο πλαίσιο αυτό – όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές – εντάσσεται και η σύσταση του InvestEU. ενός νέου επενδυτικού Ταμείου, με κονδύλια ύψους 15,2 δισ. ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται στην πρόταση της ΕΕ για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2021-2027, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αλλά πέρασε απαρατήρητη, ως προς αυτό το σημείο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να διατεθεί για το InvestΕU, κονδύλι ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή εγγύησης ύψους 38 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη έργων στρατηγικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατ αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή εκτιμά ότι το InvestEU θα προσελκύσει πάνω από 650 δισ. πρόσθετων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ κατά την επταετή περίοδο.

Γιατί αναφέρονται όλα τα παραπάνω; Για τον απλό λόγο ότι θα αποτελέσουν μια από τις υπέρ-απαραίτητες βοήθειες, στις οποίες θα έχει να υπολογίζει η Ελλάδα, στο μέλλον. Κι αυτό γιατί η «ποσόστωση» της χώρας μας θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αν ισχύσουν τα συνήθη ευρωπαϊκά κριτήρια. Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικός χρηματοδοτικός εταίρος του InvestEU θα θα είναι ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δηλαδή, ο βασικός πυλώνας στήριξης της χώρας μας στις δύσκολες ώρες της κρίσης.