Skip to main content

Ένα κρίσιμο τηλεφώνημα στο Μαξίμου που χτύπησε... καμπανάκια

Η αλήθεια είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, ο οικονομικό – επενδυτικό κλίμα έχει αρχίσει και πάλι να βαραίνει επικίνδυνα...

Η ιστορία λέει ότι μεγάλος ξένος επενδυτής, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην χώρα μας, τηλεφώνησε τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου και μίλησε μάλιστα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αντικείμενο της συνομιλίας του; Για να του παραπονεθεί για «κάτι» - άγνωστο τι. Σύμφωνα πάντως με μια πηγή, που συνήθως είναι σε θέση να γνωρίζει, «αν πράγματι παραπονέθηκε, θα ήταν για να εκφράσει γενικότερα την ανησυχία του για το οικονομικό – επενδυτικό κλίμα...».

Και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει και πάλι να βαραίνει επικίνδυνα. Σ' αυτή την εξέλιξη ρόλο παίζει κυρίως το γεγονός ότι πρωτοβουλίες που είχαν ανακοινωθεί, έμειναν στην μέση, υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν, μαζί και χρονοδιαγράμματα, ενώ χρηματοδοτήσεις παραμένουν παγωμένες.

Μάλιστα, το γεγονός που περιγράφεται παραπάνω δεν πρέπει να είναι άσχετο της αυστηρής προειδοποίησης που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας σε υπουργούς του, στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί που τους είπε ότι δεν θα δεχθεί καμία δικαιολογία για την μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των τελευταίων αξιολογήσεων, στην προσπάθεια που θα κάνει η χώρα για να βγει από τα μνημόνια.

Ήδη, και στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει αναλάβει τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών όλων των υπουργείων. Το πρόβλημα είναι κάποια από αυτά δεν είναι καθόλου συνεργάσιμα, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα στο ΓΛΚ να έχουν σηκώσει ήδη τα χέρια ψηλά. Στο οικονομικό επιτελείο ωστόσο αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι το «τελευταίο χιλιόμετρο» για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα θα είναι και το πιο δύσκολο απ' όλα.