Skip to main content

Ένας + ένας όρος για να μπει η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ

Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ΕΚΤ, αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και «μετά βλέπουμε». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ΕΚΤ, αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί τον υπ αριθμόν έναν στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενδεχομένως, όμως, αυτός να είναι ο ...εύκολος όρος του εγχειρήματος. Κι αυτό γιατί κυκλοφορεί ότι υπάρχει κι ένας ακόμα, πολύ πιο δύσκολος: Να αποφασίσει η Ευρωζώνη μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τόσα ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Με αυτό το τελευταίο δεν διαφωνεί σχεδόν κανένας, εκτός από κάποια στελέχη του ίδιου του ΔΝΤ. Το Βερολίνο θέλει, αλλά όχι με κάθε κόστος, ενώ η Αθήνα θέλει αλλά φοβάται το κόστος.

Το Βερολίνο θα ήθελε όλο αυτό το deal να κλείσει στη βάση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα αρχίσουν να εφαμρόζονται μετά το 2018! Ηγερμανική κυβέρνηση, που πρωτοστάτησε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα ήθελε να παραμείνει, αλλά θεωρεί ότι το πολιτικό κόστος της αποχώρησης ενδεχομένως να είναι μικρότερο αν το ΔΝΤ επιμείνει να ζητάει γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα ελάφρυνσης.

Γι αυτό και πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε αυτή την προοπτική. Και γι αυτό ο στόχος του QEαντί να πλησιάζει, στην πραγματικότητα απομακρύνεται ακόμα περισσότερο....