Skip to main content

Ενημέρωση από ΕΕΘ για τη διαχείριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Στο σεμινάριο αναλύθηκαν όλες οι πτυχές και οι διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, που έχει ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, κάτι που αποδεικνύει το ενδιαφέρον αλλά και τη σπουδαιότητα του νέου νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έγινε χτες το σεμινάριο, που διοργάνωσε το ΕΕΘ σε συνεργασία με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Στο σεμινάριο αναλύθηκαν όλες οι πτυχές και οι διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, που έχει ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και προβλέπει όλους τους τρόπους και τη μεθοδολογία με την οποία υποχρεούται κάθε επιχείρηση να διαχειρίζεται ηλεκτρονικά στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, υπαλλήλων, συνεργατών, προμηθευτών, πελατών και υποψηφίων πελατών, όπως ονόματα, διευθύνσεις, ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές, αριθμούς τηλεφώνων, στοιχεία οικογενειακής κατάστασης κλπ.

Κάθε επιχείρηση θα πρέπει, όπως τόνισαν οι εισηγητές, να αρχειοθετούν τα δεδομένα με συγκεκριμένους τρόπους, θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένους συνεργάτες που θα επεξεργάζονται και θα διαχειρίζονται τα στοιχεία, θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την συλλογή και προστασία των στοιχείων αυτών, ώστε να μη διαρρέουν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που έχουν συλλεχθεί. Επίσης, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν κάθε διαρροή στο κοινό και τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Όπως εξήγησαν οι εισηγητές του σεμιναρίου, το νέο νομικό πλαίσιο, που θα ισχύει από το Μάιο είναι εξαιρετικά αυστηρό και θα πρέπει όλες οι εταιρείες να ενημερωθούν αναλυτικά προκειμένου να προετοιμαστούν, αφού στην περίπτωση μη εφαρμογής απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα.

Το σεμινάριο είχε ως τίτλο "Διασφάλιση Προσωπικών Δεδομένων - GDPR" και εισηγήσεις έκανε η δικηγόρος Μαρία Ιακωβίδου, ο Σύμβουλος Πληροφορικής Πολύδωρος Αντωνιάδης και η σύμβουλος επιχειρήσεων Σάσα Σταμάτη, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΕΕΘ Κώστας Λάσκος, η διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού κρίθηκε αναγκαία, καθώς από το Μάιο είναι υποχρεωτική η συγκεκριμένη μεθοδολογία για όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που κρατούν στοιχεία συνεργατών, πελατών ή δυνητικών πελατών τους.

Τη μεγάλη προσέλευση των μελών χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΘ Γιάννης Δόβελος, που τόνισε ότι το θέμα του σεμιναρίου είναι εξαιρετικά σημαντικό και για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή των επιχειρηματιών αλλά και των λογιστών.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Θεσσαλονίκη" των εγκαταστάσεων του ΕΕΘ.