Skip to main content

Ένταση χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση από Λέγκα και Πέντε Αστέρια, ναυάγησε την τελευταία στιγμή. Ο Σέρτζιο Ματταρέλλα δεν δέχθηκε τον Σαβόνα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα δεν δέχθηκε να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών παρά το ό,τι Λέγκα και Πέντε Αστέρια συνέχισαν να τον στηρίζουν μέχρι και την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης.

Η σύγκρουση είναι οξύτατη. «Δεν είμαστε σκλάβοι, τους υπουργούς  τους διαλέγουν οι ιταλοί και όχι οι γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.  

Ο δε ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι θα κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί, ο Ιταλός  πρόεδρος, για εσχάτη προδοσία. Την πρόθεση αυτή έκανε γνωστή και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ η Λέγκα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει  την γραμμή της πάνω στο κρισιμότατο αυτό θέμα.

Ο Ματταρέλλα, από την μεριά του, εξήγησε ότι υπερασπίσθηκε τους ιταλούς, τις αποταμιεύσεις και τα δανεικά τους διότι η τοποθέτηση του Σαβόνα που είχε εκφραστεί επικριτικά  για το Ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια.

Εν όψει νέων εκλογών

Πηγές της ιταλικής προεδρίας, παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι παλαιότερα, είχε ζητηθεί να αλλάξουν κάποιον από τους προτεινόμενους υπουργούς τους, τόσο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και στον Ματτέο Ρέντσι. Και ότι δεν είχε υπάρξει ποτέ τέτοιου είδους αντίδραση.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ», απαντά όμως ο Σαλβίνι.

Τώρα, ο Ιταλός πρόεδρος αποφάσισε να αναθέσει, προσωρινά την κυβέρνηση στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοτταρέλλι. Έχει εργασθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ήταν σύμβουλος ιταλικών κυβερνήσεων για την μείωση των κρατικών δαπανών.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια όμως είναι σαφές ότι δεν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα μπορέσει να βασιστεί στη στήριξη της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και ενδεχομένως στη στήριξη της Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι. Κατά συνέπεια,  θα είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία  θα πρέπει να οδηγήσει την χώρα και πάλι σε εκλογές τους επόμενους μήνες.  Σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα…

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Πηγή: Deutsche Welle