Skip to main content

Οικονομικά αντίμετρα από Ρωσία - Απειλεί με ακύρωση του Turkish Stream

Αντίποινα στην Τουρκία με «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων και εισαγωγών, ετοιμάζει η Μόσχα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Σουκόι

Εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να προετοιμάσει οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία έδωσε την Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει από την Τετάρτη ακόμη και για το ενδεχόμενο ακύρωσης σημαντικών κοινών επιχειρηματικών σχεδίων -το πεδίο της ενέργειας είναι από τα σημαντικότερα.

Η Μόσχα έχει ήδη εκδώσει για τους πολίτες της ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία και πρακτορεία ακυρώνουν μαζικά ταξίδι, γεγονός το το οποίο το οποίο μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρκικό τουριστικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επιτακτικά όλους τους Ρώσους που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν από τη χώρα. «Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», τονίζει η ανακοίνωση.

Ήδη, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού, Όλεγκ Σαφόνοφ έχει φροντίσει να διαμηνύσει πως η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού έχει «προφανώς» παύσει έπειτα από την κατάρριψη του Su-24.

Ο οργανισμός έχει ήδη δώσει εντολή στα γραφεία να σταματήσουν να πωλούν πακέτα, δήλωσε ο Σαφόνοφ, ο οποίος υπολόγισε πως το πλήγμα στην Τουρκία θα κινηθεί στα 10 δισ. δολάρια το έτος.
Άλλωστε, η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση επιλογής των Ρώσων ταξιδιωτών.

Επιπλέον, ο υπουργός  Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ τόνισε ότι η χώρα του, στο πλαίσιο διάφορων οικονομικών περιορισμών τους οποίους θα επιβάλει στην Τουρκία, θα λάβει μέτρα και για τον περιορισμό των σχεδίων για τον TurkStream.

Σημείωσε, ακόμη, πως σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, πιθανόν να υπάρξουν περιορισμοί και στις πολιτικές πτήσεις από και προς την Τουρκία, ενώ θα σταματήσουν και οι προετοιμασίες για Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.