Skip to main content

Επένδυση του κινέζικου κολοσσού RUYI μαζί με τη ΒΙΟΣΤΑΜΠ στη Σίνδο

Ο γίγαντας της κινέζικης κλωστοϋφαντουργίας RUYI και οι μέτοχοι της ΒΙΟΣΤΑΜΠ δημιούργησαν τη joint venture εταιρεία ψηφιακής εκτύπωσης Viebon.

Σε επένδυση στην ελληνική αγορά προχώρησε ο γίγαντας της κινεζικής κλωστοϋφαντουργίας RUYI δημιουργώντας μονάδα ψηφιακής εκτύπωσης υφασμάτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου από κοινού με την θεσσαλονικιώτικη εταιρεία ΒΙΟΣΤΑΜΠ. Συγκεκριμένα, τα βαφεία-τυπωτήρια ΒΙΟΣΤΑΜΠ μαζί με τον όμιλο RUYI προχώρησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 στην ίδρυση της joint venture εταιρείας Viebon υλοποιώντας επένδυση ύψους 3 εκατ.ευρώ. Στη νέα εταιρεία, η οποία είναι καθαρά εξαγωγική, συμμετέχει με 51% η RUYI και κατά το υπόλοιπο οι μέτοχοι της ΒΙΟΣΤΑΜΠ.

Η επιτυχημένη ελληνοκινεζική συνεργασία στη Viebon άνοιξε τον δρόμο και για την ίδρυση νέας εταιρείας ψηφιακών εκτυπώσεων στην επαρχία Σαντόνγκ στην Κίνα, που θα απευθύνεται στην τοπική αγορά. Όπως τονίζει στη Voria.gr, ο υπεύθυνος παραγωγής της ΒΙΟΣΤΑΜΠ Πάνος Κυρίδης, η επένδυση για τη δημιουργία της Viebon China, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στα σκαριά θα ανέλθει σε 5 εκατ.ευρώ.

Ο όμιλος RUYI βρίσκεται στις κορυφαίες τέσσερις εταιρείες στη λίστα των 500 μεγαλύτερων κλωστοϋφαντουργιών της Κίνας, διαθέτει 13 βιομηχανικά πάρκα και ο τζίρος του ανήλθε το 2015 σε 4,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του επέκτασης στο εξωτερικό, πρόσφατα εξαγόρασε τον γαλλικό οίκο πολυτελείας SMCP, που διαθέτει τις φίρμες Sandro, Maje, Claudie Pierlot έναντι 1,3 δισ.ευρώ.

Οι επαφές της ΒΙΟΣΤΑΜΠ με τον όμιλο RUYI ξεκίνησαν όταν ο Πάνος Κυρίδης μέσω συνεργατών του γνωρίστηκε με τους Κινέζους και ανέλαβε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τυπωτήριο του ομίλου. «Αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε με τους Κινέζους επιχειρηματίες να εκδηλώνουν τον Ιούνιο του 2014 ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για την κινεζική επιχειρηματική κουλτούρα και τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκινήσαμε την εταιρεία Viebon», αναφέρει ο κ.Κυρίδης. Η εταιρεία τον πρώτο χρόνο λειτουργίας έκανε τζίρο 1,8 εκατ.ευρώ, τον δεύτερο χρόνο 2,5 εκατ.ευρώ και η πρόβλεψη για τον τρίτο χρόνο είναι 4 εκατ.ευρώ.

Η ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων είναι πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον σε σχέση με την παραδοσιακή εκτύπωση σε ό,τι αφορά τα απόβλητα και τη χρήση νερού. «Αν και έχει μεγαλύτερο κόστος, είναι το μέλλον και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης», εξηγεί ο κ.Κυρίδης. Στα μελλοντικά σχέδια της Viebon είναι η ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού για την αύξηση της παραγωγής, που σήμερα ανέρχεται σε 6.000 μέτρα/ημέρα και η υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής ανάλογα και με τις εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες της RUYI ενδιαφέρονταν έντονα για επενδύσεις στην Ελλάδα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ωστόσο, η επαφή τους με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα «φρέναρε» τον όποιο σχεδιασμό είχαν. «Οι Κινέζοι είναι δύσκολοι στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις. Από τα σχέδια που συζητάνε, δεν υλοποιούν ούτε το 5%. Επιπλέον, σε όποια χώρα του κόσμου πηγαίνουν για να επενδύσουν εξετάζουν τι παροχές θα τους δοθούν, όπως φορολογικά κίνητρα, ασφαλιστικές εισφορές, κόστος ενέργειας κλπ», υπογραμμίζει ο κ.Κυρίδης.

Σήμερα στην ελληνική αγορά βαφείων-τυπωτηρίων λειτουργούν μόλις τρεις εταιρείες, ενώ μόνο βαφεία-φινιριστήρια είναι ακόμη δύο εταιρείες όταν πριν το 2008 ο κλάδος αριθμούσε περισσότερες από 45 εταιρείες. Όλες οι εταιρείες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΒΙΟΣΤΑΜ, η οποία ιδρύθηκε το 1976 από τον Ιωάννη Κυρίδη εξάγει το 30% της παραγωγής της, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό παραγωγής αφορά ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες. Η ΒΙΟΣΤΑΜΠ έκλεισε το 2016 με κύκλο εργασιών γύρω στα 10 εκατ.ευρώ, ενώ έχει επιστρέψει εδώ και δύο χρόνια στην κερδοφορία.