Skip to main content

Μισθό γενικού γραμματέα έπαιρναν 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Οι 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικών επιστημονικών κατηγοριών, είχαν συνδέσει τις μισθολογικές τους απολαβές με τους υψηλόμισθους γ. γραμματείς.

Με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείων είχαν συνδέσει τον μισθό τους 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Την ανακάλυψη αυτή έκανε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των μισθών υπουργών και βουλευτών.

Οι περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως ειδικών επιστημονικών κατηγοριών, είχαν συνδέσει τις μισθολογικές τους απολαβές με τους υψηλόμισθους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με αποτέλεσμα, όταν αποφασιζόταν αύξηση σε αυτούς, η αύξηση αυτή, να... συμπαρασύρει και άλλους 5.000.

Σήμερα μπορεί ο μισθός των γενικών γραμματέων να είναι της τάξης των 2.800 ευρώ καθαρά, ωστόσο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομάδων υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο για περαιτέρω μειώσεις και έτσι... αποκαλύφθηκαν.

Η διόρθωση αυτής της κατάστασης, με την αποσύνδεση των μισθών και τη δημιουργία ξεχωριστής μισθολογικής κλίμακας για τα στελέχη, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των μισθών υπουργών και βουλευτών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει περιθώριο για τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015 και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε ήδη τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων.