Skip to main content

Έπεσαν οι υπογραφές για το δάνειο 20 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ

Τα έργα που θέλει να προωθήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά προτεραιότητα - Μέσα στην εβδομάδα το μνημόνιο με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση σειράς έργων. 

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ επαφές με τα στελέχη της ΕΤΕπ είχε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, με την ευκαιρία των εγκαινίων των γραφείων της Τράπεζας στην πρωτεύουσα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη λίστα των έργων για να εγκρίνει αυτά που θα περιλαμβάνονται στην πρώτη δόση του δανείου.

Στην γραφειοκρατία και στην πολύμηνη διαδικασία έως την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Λίνα Λιάκου. Όπως σημείωσε, πλέον με τη συνεργασία της αντιδημάρχου Οικονομικών και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων, αξιοποιώντας στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τους νέους οικονομικούς πόρους.

Στα έργα που θα προωθηθούν σε πρώτη φάση περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας, η δημιουργία πεζόδρομου στο τμήμα της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης σε σχολικά συγκροτήματα.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας με τη Παγκόσμια Τράπεζα. Ήδη, πάντως τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης για την ανασυγκρότηση του παράκτιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, από την περιοχή από την Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ έως τον Κελλάριο Όρμο.

Η μελέτη είναι ύψους 400.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και από το υπουργείο Οικονομίας. Μέσα στην μελέτη θα περιλαμβάνονται και τα τμήματα του παραλιακού μετώπου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και η οποία συμφώνησε για την εκπόνηση της μελέτης.

Στο σχέδιο ουσιαστικά θα περιγράφεται με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αναπτυχθεί το θαλάσσιο μέτωπο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας λαμβάνουν από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και φορείς της πόλης τα απαραίτητα στελέχη, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση της μελέτης.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει την παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής στήριξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση ενός Δημοτικού ΣχεδίουΈκτακτης Ανάγκης και Συνεχούς Λειτουργίας, που θα καθορίζει τις εσωτερικές διαδικασίες συντονισμού του Δήμου για τη βέλτιστη ανταπόκρισή του σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης της ομαλής παροχής δημοτικών υπηρεσιών και λειτουργιών προς τους πολίτες