Skip to main content

Επι ποδός οι δήμοι της Θεσσαλονίκης για τον χιονιά της Δευτέρας

Τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από τη χιονόπτωση.

Συναγερμός έχει σημάνει από σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καθώς προβλέπεται να σημειωθεί χιονόπτωση στην πόλη από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από τον χιονιά, καθώς κανένας δεν θέλει να επαναληφθούν τα φαινόμενα του περσινού Ιανουαρίου όταν η πόλη παρέλυσε μετά από λίγες ώρες σφοδρής -είναι αλήθεια- χιονόπτωσης και στον δήμο Θεσσαλονίκης πάγωσαν οι αλατιέρες.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη διανείμει σε κεντρικά σημεία 5.000 τόνους αλατιού, ενώ σε επιφυλακή είναι τόσο οι υπάλληλοι όσο και τα μηχανήματα για να επέμβουν όπου απαιτηθεί.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr o προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Στεργιαδης Χαράλαμπος από το πρωί υπάρχει κάποια ελαφρά χιονόπτωση σε περιοχές της Περιφέρειας. «Το μόνο που μας απασχολεί είναι εάν τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια, αλλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται να είναι μόνο έως την Τρίτη», τόνισε.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σήμερα λόγω καιρού προς Καστανιά, 3-5 Πηγάδια, Σέλι, Λαϊλιά και Καϊμάκτσαλάν.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργο Δημαρέλο να υπογραμμίζει οτι εάν χρειαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε προοληπτικές ρίψεις αλατιού σε τμήματα του δήμου που βρίσκονται σε υψόμετρο και σε σημεία όπου γίνεται η διέλευση λεωφορείων του ΟΑΣΘ. «Η Πολιτική Προστασία του δήμου είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΜΥ, ώστε να δούμε ποιας έντασης θα είναι τα φαινόμενα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε εξοπλισμό και σε ποσότητες αλατιού και έχουν ελεγχθεί όλα», επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Δημαρέλος.

Έτοιμος για να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα είναι και ο δήμος Θέρμης, ο οποίος διαθέτει πάνω από 5 μηχανήματα (αλατιέρες, γκρέιντερ) καθώς και 400 τόνους αλάτι. «Εάν χιονίσει έχουμε τις ποσότητες αλατιού που χρειάζεται καθώς και τα μηχανήματα. Το βάρος θα το ρίξουμε σε περιοχές που είναι σε μεγάλο υψόμετρο», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Συντήρησης, Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μουστάκας.

Από χθες έχουν τεθεί σε συναγερμό οι υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης - Συκεών, ο οποίος έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι αποχιονισμού και τα απαραίτητα μηχανήματα είτε του δήμου είτε ενοικιασμένα. «Ο δήμος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, κάνω έκκληση και στους δημότες να συμβάλουν θετικά στον σχεδιασμό μας και να αποφύγουν εάν χρειαστεί τις άσκοπες μετακινήσεις», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στη Voria.gr.  

Ο δήμος Καλαμαριάς είναι έτοιμος να συνδράμει εάν χρειαστεί με τα δύο εκχιονιστικά μηχανήματα, ένα μεγάλο για το βασικό οδικό δίκτυο και ένα μικρό για τους στενούς δρόμους. Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ο δήμος έχει ήδη στις αποθήκες του 100 τόνους αλάτι αποχιονισμού.

«Η Πολιτική Προστασία είναι σε εγρήγορση και έχουμε την απαραίτητη ποσότητα αλατιού για να αντιμετωπίσουμε τον χιονιά», σημείωσε, στη Voria.gr ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Αλάτι έχουν ήδη διανείμει σε σχολεία και υπηρεσίες ο δήμος Παύλου Μελά, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η αλατιέρα, όπως ανέφερε, στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Σάκης Λαζαρίδης.

«Εάν χιονίσει μέσα στην πόλη, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας. Σε ανάλογη ετοιμότητα δηλώνει ότι είναι και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνίδας, σύμφωνα με τον οποίο οι υπηρεσίες διαθέτουν το απαραίτητο αλάτι αποχιονισμού.

Ο δήμος Θερμαϊκού, όπως ανακοίνωσε, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες επαρκώς προετοιμασμένες και σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη, από καιρό έχει πραγματοποιηθεί, για φέτος, η προμήθεια 77,5 τόνων ακατέργαστου αλατιού αποχιονισμού, ενώ έχουν προβλεφθεί και μισθωθεί και τα κατάλληλα μηχανήματα.