Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για συγκέντρωση ασθενοφόρων

Ο Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την κινητοποίηση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας σχετικά με κινητοποίηση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία εβδομάδα οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν όλα τα ασθενοφόρα μόνο στη βάση της Πυλαίας, όπου εδρεύουν τα κεντρικά, και όχι στις υπόλοιπες βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στον ανατολικό και δυτικό τομέα της πόλης.

Μετά την σχετική αναφορά του πρόεδρου του ΕΚΑΒ, ο κ. Τσόγκας έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας, με παραγγελία της εισαγγελέως Ποινικής Δίωξης, από τον Πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης, για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου».

Ζητείται να διευκρινιστεί αν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η αντίδραση των εργαζομένων, τι οδηγίες υπήρχαν και αν αυτές τηρήθηκαν για την ορθή διάθεση των ασθενοφόρων, τι ανάγκες μπορούσαν να καλυφθούν, αν προέκυψαν συνθήκες θανάτου για ασθενείς και αν αυτές αποφεύχθηκαν ή δυσχεράνθηκε η αντιμετώπιση τους.     

Συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βάσεων στις περιοχές Χαριλάου, Φοίνικα, Περαίας, Συκεών και Κορδελιού επειδή έληξαν τα συμβόλαια και δεν έχουν ανανεωθεί, όπως προέκυψε από την αυτοψία τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας.

Ο γιατρός φέρεται πως είπε στους εργαζόμενους ότι δεν μπορεί να κάνει γνωμάτευση σε περίπτωση  εργατικού ατυχήματος  στις υπόλοιπες βάσεις και αυτοί , από την περασμένη Δευτέρα, συγκεντρώνουν τα ασθενοφόρα στα κεντρικά του ΕΚΑΒ, στην περιοχή της Πυλαίας, τη οποία θεωρούν τη μόνη αναγνωρισμένη βάση.