Skip to main content

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος (video)

Έχω να παρουσιάσω μία κρητική καλή καρδιά και τις πορείες μου τις ατέρμονες στην Ιεραποστολή, δήλωσε ο Πατριάρχης, ο οποίος φοίτησε στο ΑΠΘ.

της Αρετής Τασούλα

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 17 Μαΐου, o Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β.

«Η αναγόρευση μας βρήκε καθ' όλα σύμφωνους. Όχι μόνο γιατί τιμάμε ένα λαμπρό τέκνο των γραμμάτων του ιδρύματός μας, αλλά και για το οφειλόμενο χρέος», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, εξηγώντας πως το χρέος είναι «να αναδείξουμε την προσωπικότητα και την συνεισφορά σας στον ελληνισμό, στη διάδοση του Ευαγγελίου της αγάπης και της ειρήνης, αλλά πρωτίστως τη φροντίδα σας για τον συνάνθρωπο της πολύπαθου ηπείρου Αφρικής, στην οποία ταχθήκατε να διακονείτε».

«Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι αγωνιστής και πνευματικός άνθρωπος», δήλωσε ο Κοσμήτορας του Τμήματος Θεολογίας, κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και καλωσόρισε τον απόφοιτο του τμήματος της Θεολογικής του ΑΠΘ.

«Εργάζεται και μοχθεί για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων και των λαών», υπογράμμισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και συμπλήρωσε πως «ο Πατριάρχης εμπνέει την ελπίδα, το φως, τη χαρά και το όραμα».

Εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αφού επισήμανε την έννοια της Ιεραποστολής μεταδίδοντας ειρηνικά μηνύματα, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την αναγόρευση και την παρουσία τους. «Σήμερα αναγορεύομαι διδάκτωρ τιμητικά, γιατί δεν είμαι κάποιος άνθρωπος επιστήμης που θα παρουσιάσω περγαμηνές. Έχω να παρουσιάσω μία κρητική καλή καρδιά και τις πορείες μου τις ατέρμονες στην Ιεραποστολή, γι αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω», δήλωσε ο κ.κ. Θεόδωρος Β', εξιστορώντας στη συνέχεια τα χρόνια που φοίτησε στο τμήμα της Θεολογικής του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσία, μεταξύ άλλων, του κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θεοφάνη Παππά, του γραμματέα της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του βουλευτή της ΝΔ, κ. Κώστα Γκιουλέκα και του δημάρχου Λαγκαδά, κ. Γιάννη Καραγιάννη.