Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ αναγορεύτηκε Γιάννης Μπουτάρης (φωτο+video)

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης τιμήθηκε για την προσφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης - Για πρώτη φορά ο τίτλος αποδίδεται από το ΔΙΠΑΕ σε μη ακαδημαϊκό

Επίτιμος διδάκτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αναγορεύτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης για την προσφορά του στο ίδρυμα και στην πόλη.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης τιμήθηκε από το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, που έκρινε σημαντική την προσφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Όπως ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καΐσης, μέχρι στιγμής το ΔΙΠΑΕ απένειμε αυτήν την τιμή μόνο σε ακαδημαϊκούς. «Σήμερα επιλέγουμε μία προσωπικότητα που πέραν από ακαδημαϊκότητα έχει να επιδείξει κι άλλα στοιχεία», τόνισε ο κ. Καΐσης, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη συμβολή του στο θέμα του τουρισμού, ο Γιάννης Μπουτάρης με την ιδιότητα δημάρχου «προσπάθησε να δώσει και έδωσε τον παλιό κοσμοπολιτισμό της και πλέον πόλη ανοίγεται στη διεθνή κοινωνία». Σημείωσε επίσης ότι εξορθολόγησε τη διοίκηση του δήμου, καθόλη την πορεία του καταπολέμησε τη διαφθορά, ενώ «ήταν και συνεχίζει να είναι κινητήρια δύναμη πίσω από Μουσείο Ολοκαυτώματος».

Τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε ο πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης, καθηγητής, Ευάγγελος Χρήστου. «Τιμούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν μεταρρυθμιστή για προσφορά του στο ΔΙΠΑΕ, στην πόλη και στο έθνος, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αλλά και για την προσφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης με όχημα το πολυπολιτισμικό παρελθόν της», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αναδειχθεί διεθνώς «Δήμαρχος του μήνα» τον Οκτώβριο του 2012.

Ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέπτυξε ο τέως δήμαρχος στον τουρισμό και στην οικολογία, αλλά και για την ανάδειξη του εβραϊκού ελληνισμού και του ιστορικού οικισμού του Νυμφαίου, απ' όπου κατάγεται. «Ο Ιωάννης Μπουτάρης, μέσα από τις δύο θητείες του στον δήμο Θεσσαλονίκης αναγνωρίστηκε για τις προοδευτικές του πολιτικές, τη στήριξη στην εβραϊκή κοινότητα, τις φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους γειτονικών χωρών, αλλά και το ανοιχτό κάλεσμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της πόλης με σκοπό την τίμηση της διαφορετικής σεξουαλικότητας. Η θητεία του στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί από ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ιδιαίτερα θετική πολιτική και μεταρρυθμιστική ανανέωση της πόλης, κυρίως ως αλλαγή νοοτροπίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα της αναγόρευσης εκφώνησε ο καθηγητής Θεόδωρος Καργίδης, ενώ ακολούθησε η αντιφώνηση του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έκανε το πανεπιστήμιο. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική τιμή. Πρέπει να σας πω ότι είμαι επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τα θέματα της οικολογίας, του αμπελιού και της κατανάλωσης του κρασιού, όπως επίσης και στο City College για θέματα τουρισμού. Η δική σας η τιμή που μου κάνατε με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί είναι από την πόλη μου», τόνισε. Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για την αυτοδιοίκηση, τη οποία χαρακτήρισε ευνουχισμένη, την τουριστική ανάπτυξη που πρέπει να γίνεται με προσοχή (small is good, είπε χαρακτηριστικά), αλλά και στη μεγάλη του αγάπη, το κρασί. «Γεννήθηκα και θα πεθάνω μέσα στο κρασί, που είναι συνυφασμένο με του τουρισμό», είπε, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «πρέπει να προσέχουμε τον τόπο μας χωρίς να τον καταστρέφουμε».

Παρόντες στην τελετή ήταν μέλη της οικογένειάς του, φίλοι και συνεργάτες του στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Image
Image
Image
Image
Image