Skip to main content

Σχέδιο για ριζική ανάπλαση της Εγνατίας - Πρόσκληση σε funds

Ειδική εκδήλωση τον Ιούνιο για τη μεταμόρφωση της Εγνατίας στο πλαίσιο του δικτύου «100 Resilient Cities» - Στόχος η προσέλκυση funds από το εξωτερικό

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη ριζική ανάπλαση της πολύπαθης Εγνατίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό, προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Για τον σκοπό αυτό η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που έχουν δραστηριότητα στη συγκεκριμένη οδό αλλά και επενδυτικά σχήματα ακόμα και από το εξωτερικό.

Σημαντικό για το μέλλον της οδού Εγνατίας θεωρείται το τριήμερο εκδηλώσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων «100 Resilient Cities».

Τις εκδηλώσεις «τρέχει» από την πλευρά του δήμου ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος.

Στον διάλογο για την επόμενη μέρα της Εγνατίας αναμένεται να πάρουν μέρος οι φορείς που εμπλέκονται με τα κυκλοφοριακά, τα πανεπιστήμια, οι αρχαιολόγοι λόγω των πολιτιστικών μνημείων που είναι επί του άξονα, αρχιτεκτονικά γραφεία, μεσίτες, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή καθώς και επενδυτικά funds από το εξωτερικό.

«Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε την πολύπαθη οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση του Μετρό, όχι μόνο για τα κυκλοφοριακά θέματα, αλλά με μια συνολική αστική ανάπλαση της οδού και για τα ακίνητα και για τα πολιτιστικά μνημεία», υπογράμμισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος.

Στόχος, μετά την ολοκλήρωση του τριημέρου εκδηλώσεων, είναι να μπορέσει ο δήμος να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αστική ανάπλαση της περιοχής και να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιοχή, για την οποία θέλουμε να προωθήσουμε μια αστική και Real Estate ανάπτυξη», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Αυτό, το οποίο θα επιδιωχθεί είναι να προχωρήσει ένα σχέδιο ανάπλασης για το πράσινο, για την οδοποιία, για τον φωτισμό, για τις υποδομές που σχετίζονται με τα μέσα μεταφοράς, για τα κτήρια που βρίσκεται εκατέρωθεν της οδού, τα οποία πρόσφατα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τα είχε χαρακτηρίσει «διαμαντάκια».

Αυτή την περίοδο, κοινή ομάδας εργασίας του δήμου με την Αττικό Μετρό εξετάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των στάσεων του Μετρό και το πως αυτές θα ενταχθούν στη λειτουργία της οδού Εγνατίας.

Πάντως, μέχρι να προχωρήσεις ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν αναμένεται από την πλευρά του δήμου κάποια άλλη παρέμβαση.