Skip to main content

Ερντογάν: Οι μουσουλμάνοι να αντισταθούν στην ωμότητα του Ισραήλ

Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να στηρίξει τους Παλαιστίνιους απέναντι στην "ωμότητα", όπως την χαρακτήρισε, του Ισραήλ στη Γάζα και στηλίτευσε ταυτόχρονα τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει σφοδρότατα την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του που κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες στη συνοικία Γενίκαπι της Κωνταντινούπολης, ο Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους να επιδείξουν αλληλεγγύη και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απολέσει τη νομιμότητά τους καθώς δεν κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ.

"Αν ο μουσουλμανικός κόσμος αντισταθεί στις ωμότητες στη Γάζα, το θράσος του Ισραήλ δεν θα κρατήσει", είπε. "Τα Ηνωμένα Έθνη, που απέτυχαν να κάνουν αποτελεσματικά βήματα απέναντι στις ΗΠΑ, υπέστησαν άλλο ένα πλήγμα στην ήδη φθαρμένη νομιμότητά τους", πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο μετέχουν 57 χώρες. Η συνεδρίαση αυτή θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα, είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει. "Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως για να προστατεύσει τον λαό μας και να αναγκάσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του", είπε.