Skip to main content

Ερντογάν: Είστε η γέφυρα για την περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα

Μίνι επεισόδιο φαίνεται πως διαδραματίστηκε μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη όταν ο πρώτος ζήτησε μικρόφωνο.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο μειονοτικού λυκείου της Κομοτηνής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη λέγοντας ότι «δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω γι΄ αυτό».

Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ για την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα φωνάζοντας κατά διαστήματα «ηγέτη μας».

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «kathimerini» στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχεολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση. Σε διπλωματικό επίπεδο, Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο απρόβλεπτος πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν έκανε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές ενώ στην αυλή είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.