Skip to main content

Ερντογάν: Συνεχίζεται η προέλαση του τουρκικού στρατού στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «μία νύχτα, μπορεί ξαφνικά να μπούμε στη Σιντζάρ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλει στη Συρία.

στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστούν στα ανατολικά, μέχρι να εκκαθαριστούν τελείως από τους εξτρεμιστές διάφορες πόλεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην Άγκυρα μία μέρα μετά την κατάληψη του κουρδικού θύλακα του Αφρίν από δυνάμεις του τουρκικού στρατού και των Σύρων συμμάχων του του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), o Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μετά το προπύργιο των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σειρά θα έχουν άλλοι κουρδικοί θύλακες της Συρίας, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη,  όπως η Μανμπίτζ, η Καμισλί, η Άιν αλ-Αράμπ, ευρύτερα γνωστή ως Κομπάνι, και η Ρας αλ-Αίν. Στις πόλεις αυτές βρίσκονται όμως και δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, κάτι που καθιστά την κατάληψη τους από τις κουρδικές πολιτοφυλακές ένα πιο σύνθετο εγχείρημα και διακινδυνεύει μία πιθανή αμερικανοτουρκική σύρραξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα σκοπεύει να διευρύνει τις επιχειρήσεις της και στο βόρειο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι θα εκκαθαρίσει εκείνος την περιοχή από τους Κούρδους εξτρεμιστές, αν δεν το πράξει πρώτη η Βαγδάτη. Σύμφωνα με την Τουρκία, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, έχουν στήσει το αρχηγείο τους Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι μάχονται για την ανεξαρτησία τους στη νοτιοανατολική Τουρκία επί περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «μία νύχτα, μπορεί ξαφνικά να μπούμε στη Σιντζάρ», ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει εισβάλει στη Συρία, αλλά απλώς εκκαθαρίζει τις συνοριακές περιοχές από τρομοκράτες.