Skip to main content

Ερντογάν: Στην Ελλάδα η ΕΕ έδωσε 400 δισ, στην Τουρκία γυρνά την πλάτη

Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα αντέξουμε μόνοι μας, το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πυρά κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

«Η ΕΕ βοήθησε την Ελλάδα που χρεοκόπησε κατά την οικονομική κρίση... Τους έδωσαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά την σημερινή έγκριση του δεύτερου οικονομικού πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Όταν όμως η Τουρκία έχει προβλήματα τής γυρνάνε την πλάτη... Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα αντέξουμε μόνοι μας. Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και ό,τι πέτυχε, το πέτυχε με τη δύναμη της καρδιάς του», είπε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε τους Έλληνες και τους Κύπριους «κακούς γείτονες» και τους έριξε την ευθύνη του άκρατου εξοπλισμού του τουρκικού στρατού και της παραγωγής τουρκικών όπλων.

Μιλώντας σε συγκέντρωση κοινοταρχών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

«Το 1974 κατά την 'ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου' με την 'επιχείρηση αποσιώπησης' κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας)» ανέφερε.

«Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μάς έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν είναι «ειρηνευτική», και ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας είναι να μην πληγούν οι άμαχοι.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, Θεού θέλοντος, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου έως το βράδυ» εκτίμησε μάλιστα.