Skip to main content

Εθνικό Κέντρο Agrologistics στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

Μέσα στον Μάιο έτοιμη η μελέτη σκοπιμότητας από την KPMG. Σύσταση νέας εταιρείας από τις κεντρικές αγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Mέσα στον Μάιο παραδίδεται από την KPMG η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη εθνικού κέντρου Agrologistics και αμέσως μετά ακολουθεί η σύσταση της Εταιρείας υλοποίησης και διαχείρισης του Κέντρου, με ισότιμους μετόχους την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. και την Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΑΘ κ. Δημήτρη Χαμπίδη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που υποστηρίζεται από το Υπερταμείο και του οποίου η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επένδυση μεγαλύτερη των 50 εκατ ευρώ.

Με τη σύσταση της Εταιρείας των Αgrologistics, εντός του 2019 θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα προκηρυχθεί το έργο, ώστε το 2020 να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.

«Για τα Agrologistics η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο σημείο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή τους. Χρειαζόμαστε τα logistics για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φρούτων και λαχανικών, για την εξυπηρέτηση των τουριστικών μονάδων, τον εφοδιασμό της ναυτιλίας», τόνισε ο κ. Χαμπίδης.

Το Κέντρο Agrologistics θα δημιουργηθεί στα 125 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα, το οποίο παραχωρείται για αυτό το σκοπό από την ΕΤΑΔ. Το πρώην στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τη βόρεια περίφραξη της ΚΑΘ, δίπλα στις γραμμές του σιδηροδρόμου και πάνω σε οδικό κόμβο.



Η αναμόρφωση της Αγοράς

Ο κ. Χαμπίδης, ο αντιπρόεδρος κ. Θ.Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων ΚΑΘ κ. Ι. Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκαν στο επίσης πολύ σημαντικό έργο της αναβάθμισης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, έργο το οποίο είχε ανακοινωθεί όταν υπογράφηκε το ΜοU μεταξύ ΚΑΘ και Εγνατίας Οδού Α.Ε.

«Ως το τέλος Απριλίου περιμένουμε από την Εγνατία Οδό να παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης της, τόσο σε ό,τι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό όσο και το εκτιμώμενο προϋπολογισμό του έργου», είπε ο κ. Χαμπίδης τονίζοντας ότι με βάσει Ευρωπαϊκά στοιχεία, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έχει πολύ χαμηλό συντελεστή κάλυψης, μόλις 18%, όταν άλλες Αγορές έχουν καλύψεις της τάξης του 50%-60%.

Για την αναμόρφωση και αναβάθμιση της ΚΑΘ, θα απαιτηθούν περί τα 30-35 εκατ. ευρώ, επένδυση που θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας, δανεισμό και δημόσια δαπάνη που υπολογίζεται να φτάσει τα 17-18 εκατ. Ευρώ.

Το έργο της αναμόρφωσης θα εκτελεστεί τη διετία 2019-2020 και θα περιλαμβάνει :
- Xώρους ψυγείων για τη Λαχαναγορά
- Εργαστήριο Υπολειμμάτων για να ελέγχονται τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα
- Δημιουργία νέου πυρήνα για προϊόντα πρώτης μεταποίησης όπως κρασί και λάδι.
- Νέο δίκτυο ομβρίων
- Ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΚΑΘ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαραλαμπίδης, εκπρόσωπος των Εμπόρων και στο δ.σ. της ΚΑΘ, η Αγορά, που πρωτολειτούργησε το 1975, έχει απόλυτη ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού. «Λειτουργούμε σε καταστήματα 60 τ.μ.- σκέτους τοίχους- όταν είμαστε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και χρειαζόμαστε 150-200 τ.μ. για το κάθε κατάστημα. Επίσης, τα ψυγεία που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να συνδέονται με τα καταστήματα για να είναι λειτουργικές οι επιχειρήσεις».

Προσθέτοντας ο κ. Χαραλαμπίδης μίλησε για την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση - παρότι υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι-ενώ επισήμανε ότι την αξία στις Αγορές δίνουν οι έμποροι που είναι οι πελάτες τους και όχι τόσο τα κτίρια. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Agrologistics, αν και είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το αν θα είναι ελκυστικό, για εγκατάσταση, εταιρειών ή ακόμη και συνεταιρισμών.

Σε ό,τι αφορά στους πολύ μικρούς χώρους των καταστημάτων της Λαχαναγοράς, ο κ. Χαμπίδης είπε ότι δεν συζητείται η επέκταση όλων ( σ.σ είναι 280 καταστήματα), αλλά η αναδιαμόρφωση των σημείων πώλησης έτσι ώστε να υπάρχουν μικρά, μεσαία αλλά και μεγάλα καταστήματα. Η σκέψη είναι να δημιουργηθούν 40-50 μεγάλα καταστήματα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς σήμερα υπάρχουν εταιρείες χονδρικής με 3-4, ως και 7 μαγαζιά μισθωμένα.



Save the Food - ανάκτηση τροφίμων

Η ΚΑΘ Α.Ε., πέτυχε να εντάξει στο Interreg το πρόγραμμα αξιοποίησης των ανακτήσιμων τροφίμων, σε συνεργασία με τους εμπόρους της Λαχαναγοράς, αρχίζοντας από τη Δευτέρα την πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου, συγκέντρωσης των προς απόρριψη προϊόντων, διαλογής, επιστροφής των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στις επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, διάθεσης των τροφίμων σε κοινωνικά παντοπωλεία Δήμων και συλλογικές δομές που υποστηρίζουν ομάδες μειονεκτούσες.

«Υπολογίζουμε ότι κάθε ημέρα απορρίπτονται μεικτά περί τους 5 τόνους φρούτων και λαχανικών,  από αυτούς πάνω από 1 τόνος είναι κατάλληλος για κατανάλωση, αν κι όχι κατάλληλος για πώληση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται και με τις δράσεις για την καλύτερη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν διαβουλεύσεις με περίπου 15 φορείς, για να προχωρήσει το πρόγραμμα εφοδιασμού τους με τα ανακτήσιμα, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αμφίδρομη ενημέρωση ΚΑΘ και φορέων.

Αυτή η δραστηριότητα, που στο εξής θα οργανωθεί καλύτερα, ήδη έχει αφήσει το κοινωνικό της αποτύπωμα τα τελευταία 6-7 χρόνια, καθώς μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών διατίθενται σε Μητροπόλεις και σε Ιδρύματα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, τις παραμονές του Πάσχα υπολογίζεται ότι διατέθηκαν περί τους 15-20 τόνους φρούτα και λαχανικά.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη το σύγχρονο ιατρείο της ΚΑΘ, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΥ όπως και στο Γραφείο για την δράση στο πλαίσιο του Interreg.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΚΑΘ Α.Ε., με ετήσιο τζίρο περί τα 3 εκατ. ευρώ, είναι εταιρεία κερδοφόρα, με αποθεματικά περίπου 7  εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχυθούν με την αποζημίωση που αναμένει να λάβει (ίσως 2-3 εκατ.) από την απαλλοτρίωση 24 στρεμμάτων από την έκτασή της, για την κατασκευή του Κ 16.