Skip to main content

Ετοιμάζονται τα αντίμετρα για την περικοπή των συντάξεων

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για να αποφύγει μία μονομερή κίνηση που θα μπορούσε να σημαίνει κήρυξη του πολέμου σε δύο επίπεδα

Κι αν οι δανειστές δεν συναινέσουν στο πάγωμα της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019; Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου; Το ερώτημα απλό και σαφές. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Εν προκειμένω, το βασικό σενάριο που υπάρχει σε μια τέτοια περίπτωση, συνοψίζεται στα εξής:

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμόσουμε το μέτρο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ακόμα και μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της Αθήνας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει την κήρυξη του πολέμου:

α) με τους δανειστές, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να ακούν μια τέτοια προοπτική

β) με τις αγορές, οι οποίες, σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ότι θα εκτοξεύσουν στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων και κατ' επέκταση τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

Γι'  αυτούς τους λόγους, στην κυβέρνηση αρχίζουν να εξετάζουν τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν. Η πιο ρεαλιστική: «Αν δεν τα καταφέρουμε, υπάρχει τόσο μεγάλο πλεόνασμα, που μπορούμε να θεσμοθετήσουμε στοχευμένα αντίμετρα, για όσους ζημιωθούν». Και η αλήθεια είναι ότι έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα επιλεγούν εκείνοι οι οποίοι θα στηριχθούν.

Μια εικόνα του τι πρόκειται να ακολουθήσει έδωσε η απόφαση που προβλέπει τη διανομή επιδόματος στέγασης, για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ (δείτε εδώ). Ως μέτρο, ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά στην ουσία δεν είναι, καθώς δεν κοστίζει και τόσο πολύ, αλλά προκαλεί πολύ καλή εντύπωση στην κοινή γνώμη...