Skip to main content

Έτοιμη η Συνεταιριστική Σερρών να εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς

Από το πρωί σε εξέλιξη η ογκομέτρηση ζάχαρης στο εργοστάσιο στο Πλατύ. Με την ενεχυρίαση του προϊόντος θα καταβληθούν τα οφειλόμενα στους αγρότες.

Μετά από ημέρες πιέσεων, διαβουλεύσεων και δυναμικών ενεργειών, υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τους τευτλοπαραγωγούς που περιμένουν να εξοφληθούν για την καλλιεργητική περίοδο του 2017. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο Πλατέος της ΕΒΖ, η ογκομέτρηση των ποσοτήτων της κρυσταλλικής ζάχαρης, η οποία θα μπει ενέχυρο για να πληρωθούν οι αγρότες από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Η συμφωνία που έχει μπει στο χαρτί αλλά μένει να υπογραφεί, μεταξύ ΕΒΖ και Τράπεζας, προβλέπει ότι θα αποδεσμευτεί το ποσό των 7,2 εκατ ευρώ, που οφείλεται στους παραγωγούς τεύτλων. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται πληροφορίες για τις ακριβείς ποσότητες που ενεχυριάζονται και η τιμή που συμφωνήθηκε ανά τόνο κρυσταλλικής ζάχαρης.

Βάσει αποκλειστικών πληροφοριών της Voria.gr, από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, δόθηκε εντολή ώστε να διευκολυνθούν από πλευράς ΕΒΖ, οι παραγωγοί, για προχωρήσει η σπορά τεύτλων για τη φετινή σεζόν.

Εν τούτοις, η παραγωγή για φέτος, βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, αφού χάθηκε όλος ο Μάρτιος, μεσολαβεί το Πάσχα και η καλλιέργεια, θα είναι όψιμη αν υπάρξουν αγρότες πρόθυμοι να σπείρουν.

Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός κόσμος θέλει τα τεύτλα γιατί του εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα, μαζί με τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Όμως με τα προβλήματα στις καθυστερήσεις πληρωμών , όπως επίσης στην ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής και την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ ΕΒΖ και παραγωγών, η όλη υπόθεση που λέγεται καλλιεργητική περίοδος 2018, έχει πάει πίσω.

Βεβαίως και το 2015, η σπορά είχε γίνει μέσα στον Απρίλιο,  αλλά φέτος, οι αγρότες, είναι πιο σκεπτικοί γιατί βλέπουν ότι αντί να λύνονται τα προβλήματα της εταιρείας, μεγεθύνονται.

Να σημειωθεί ότι ως και σήμερα περί τις 70.000 στρέμματα στον Έβρο είναι πλημμυρισμένα, ενώ κανείς δε γνωρίζει, μέχρι να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες η ΕΒΖ, πόσα στρέμματα θα βρει διαθέσιμα αφού υπάρχουν αγρότες που αποθαρρύνθηκαν και έσπειραν άλλες καλλιέργειες. Άλλωστε ουδείς γνωρίζει, αν ξεκινήσει τελικά η καλλιεργητική περίοδος για τα τεύτλα, από ποιες περιοχές θα ζητήσει στρέμματα η ΕΒΖ.

Ενημερωτικά σημειώνεται ότι στόχος της εταιρείας και των αγροτών είναι η έναρξη της σποράς στα τέλη Φεβρουαρίου, πρώιμα, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν κατά την ανάπτυξη των φυτών, το καλοκαίρι.