Skip to main content

ΕΒΖ: Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης με Αγγλοαμερικανούς

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Kingsley Capital Partners. Ολοκλήρωση ελέγχων και κατάθεση και business plan εντός Ιουλίου.

Συνεχίζονται οι επαφές με την κυβέρνηση, της αγγλοαμερικανικής κοινοπραξίας που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον όμιλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ εκπρόσωποι της Kingsley διαβεβαίωσαν ότι πέραν της πρότασης εξαγοράς που έχουν καταθέσει, μέχρι τέλος Ιουλίου θα καταθέσουν και business plan.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από πλευράς κυβερνητικής μετείχαν ο συντονιστής του ΚΥΣΟΙΠ κ. Δημήτρης Κοντοφάκας, στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη και η κ. Κωστούλα Πάτουχα, νομικός, στέλεχος της ΜΟΔ και συνεργάτης του αναπλ. υπουργού κ. Χαρίτση. Η κ. Πάτουχα είναι ένα από τα μέλη του «αποδεκατισμένου» πλέον, διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ.

Από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτή μετείχαν δύο κορυφαία στελέχη της βρετανικής Kingsley Capital Partnes και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, κ. Χρήστος Φαρμάκης.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, κατά τη συνάντηση τονίσθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την διάσπαση της ΕΒΖ, έτσι ώστε να διαχωριστούν τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και να μεταφερθούν σε ένα νομικό πρόσωπο που δεν θα βαρύνεται από τις επισφάλειες της εταιρείας, δηλαδή πρόκειται για το σχέδιο διαχωρισμού της «καλής ΕΒΖ» από την «κακή ΕΒΖ». Επίσης, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ και η διάσωση των θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο, σε αυτή τη φάση, να συγκεκριμενοποιούνται αριθμητικά οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Από πλευράς των πιθανών επενδυτών τονίσθηκε ότι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχέδιο διάσπασης της ΕΒΖ, ότι ενδιαφέρονται για την εξαγορά του ομίλου ως έχει, αρκεί να υπάρξει μείωση των μεγάλων υποχρεώσεων που βαραίνουν την εταιρεία, κάτι που στην ουσία απαιτεί «κούρεμα» των δανείων- ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ- που οφείλονται στην Τράπεζα Πειραιώς και τα οποία, εάν δεν βρεθεί λύση, θα κοκκινίσουν στο σύνολό τους οριστικώς και αμετακλήτως.

Η Kingsley, στο επόμενο διάστημα και εντός του Ιουλίου, θα ολοκληρώσει την έρευνά της, κάνοντας παράλληλα επισκέψεις στα εργοστάσια της ΕΒΖ και επιδιώκοντας συναντήσεις με το προσωπικό της εταιρείας αλλά και τευτλοκαλλιεργητές. Επίσης, θα επιδιώξει να συζητήσει το θέμα των δανειακών επιβαρύνσεων της ΕΒΖ, με την Τράπεζα Πειραιώς.  Τέλος, η Kingsley δεσμεύτηκε μέχρι τέλος του μήνα να υποβάλλει και το business plan, το οποίο έως σήμερα δεν κατέθεσε γιατί, όπως λέχθηκε κατά τη συνάντηση, δεν είχε διαθέσιμο το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι πρόταση ολοκληρωμένη έχει υποβάλλει το Innovation Brain του κ. Lukas Fecker, ο οποίος επίσης δεσμεύεται για συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΕΒΖ, ενώ επανειλημμένως το ενδιαφέρον του ειδικά για το εργοστάσιο των Σερρών έχει εκδηλώσει ο κ. Καραθανάσης, ιδιοκτήτης της Royal Sugar.