Skip to main content

Για πρώτη φορά κοντά στην επίτευξη του στόχου των εσόδων το ΤΑΙΠΕΔ

Από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ άλλοι είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης.

Με τουλάχιστον επτά διαγωνισμούς σε πλήρη εξέλιξη, προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θέτοντας τις βάσεις για να επιτευχθεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, ο στόχος των εσόδων. Αυτό ανέφεραν πηγές από το Ταμείο, μετά την έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ (7 Ιουνίου) το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP). Σύμφωνα δε με τους ίδιους παράγοντες, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να εκκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.

Με βάση τα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ άλλοι είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII), όπως έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με τη λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013).

Στη β' φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία). Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.

Επιπλέον με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της εφετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν και τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση το «sMoU», ο στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.