Skip to main content

Μία μεγάλη απειλή για το σύστημα - Καμπανάκι από τους Θεσμούς

Γιατί τα περίπου 105 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρο το σύστημα.

Λίγοι έχουν μετρήσει σωστά τον πολύ μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η ελληνική οικονομία και μαζί η ελληνική κοινωνία από την βόμβα των «κόκκινων δανείων».

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον έχουν προειδοποιήσει, εδώ και καιρό, ότι αν δεν λυθεί το ταχύτερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε είναι πολύ πιθανό ό,τι προσπάθεια έγινε τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψει η χώρα σε μια μερική έστω κανονικότητα, να τιναχθεί στον αέρα. Κι αυτό γιατί τα περίπου 105 δις ευρώ «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρο το σύστημα. Κυριολεκτικά.

Προσέξτε: Για τα 105 δις ευρώ, η κάλυψη που υπάρχει είναι περίπου της τάξης των 50 δις ευρώ. Αν τα δάνεια αυτά ξεκινήσουν να πουληθούν αύριο στην καλύτερη των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι δεν θα πιάσουν πάνω από 20 με 25 δις ευρώ. Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τα υπόλοιπα 25 δις ευρώ; Θα οδεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε νέα κεφαλαιοποίηση; Θα την αντέξει; Κι αν δεν το κάνει, τι εναλλακτική λύση έχει; Πιθανότατα, να καλυφθεί μέσω πόρων που θα δοθούν από τους δανειστές της χώρας. Όμως...

Οι τελευταίοι, για να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θα ζητήσουν μέτρα και μάλιστα άμεσα. Με πρώτο απ΄ όλα, την πώληση όσων περισσότερων από αυτά τα «κόκκινα δάνεια». Γιατί ακόμα κι αυτοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των 50 δις. ευρώ ακάλυπτων «κόκκινων δανείων».

Αλλά πρώτα απ' όλα θα ζητήσουν να γίνει προσπάθεια ρευστοποίησης τους. Το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό ακριβώς κάνουν. Γι' αυτό και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα πιέσουν ακόμα περισσότερο στις μέρες που έρχονται. Το θέμα είναι καταλάβει και η Αθήνα το επείγον του πράγματος. Πριν να είναι πολύ αργά. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου το έχει αντιληφθεί. Θα επιμείνει όμως και στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών που είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.