Skip to main content

Γιατί όλοι αμφισβητούν το πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat

Όλα δείχνουν ότι καχύποπτοι δεν είναι μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και από την ...εδώ, για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Γράφαμε στις αρχές της εβδομάδας για την έντονη δυσπιστία με την οποία πληροφορήθηκαν στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ, το αποτέλεσμα της Eurostat αναφορικά με το πλεόνασμα του ελληνικού προυπολογισμού για το 2015. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καχύποπτοι δεν είναι μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και από την ...εδώ.

Κι αυτό γιατί  σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, και το Βερολίνο δυσκολεύεται να πιστέψει το πλεόνασμα 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostast για την Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μάλιστα η αίσθηση ότι στην Ελλάδα το δημόσιο έχει προχωρήσει σε γενική παύση πληρωμών (σσ: πλην μισθών και συντάξεων).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί επικαλούνται στοιχεία δικών τους φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν συνεργασία με ελληνικά νοσοκομεία ως προμηθευτές και έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος για πάνω από έναν χρόνο. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, συμπεραίνουν ότι ακόμα και αν υπάρχει πλεόνασμα, είναι τεχνητό και οδηγεί σε ολική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας, από πλευράς ρευστότητας, με αποτέλεσμα η αγορά να «πεθαίνει».

Ωστόσο και στην Γερμανία παραδέχονται ότι υπάρχουν και κάποια πραγματικά καλά νέα. Για παράδειγμα, ένα θετικό νέο έρχεται από την διαπραγμάτευση και έγκειται στο γεγονός ότι κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα βασικά μέτωπα. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία και για τα «κόκκινα δάνεια».