Skip to main content

Γιατί προχωρά σε αναχρηματοδότηση δανείων ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Διαβεβαιώσεις από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα ρευστότητας.

Μικρή ανάσα επιχειρεί να λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της αναχρηματοδότησης των δανείων του, ύψους 16,17 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να ελαφρυνθεί από το ύψος των δόσεων που καταβάλλει ετησίως, μέσω της μείωσης του επιτοκίου που θα προκύψει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τεσσάρων δανείων.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα στις απαραίτητες ενέργειες, πρέπει να έχει την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, αφού η όλη διαδικασία αφορά ουσιαστικά τη σύναψη νέου δανείου. Το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Οικονομική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναχρηματοδότηση για να έχουμε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων μας. Είναι προς όφελος του δήμου αυτό. Υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία του δήμου, δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα αποπληρωμής, ωστόσο, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα των ευνοϊκότερων όρων» τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Γιούλη Ρανέλλα.   

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών τέσσερα δάνεια συνολικού ύψους 16.176.841 ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα δάνειο για την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτρίωση με υπόλοιπο 915.327,98, επιτόκιο 5,9% και αποπληρωμή έως το 2030, ένα για έργα οδοποιία, με λήξη αποπληρωμής το 2030, επιτόκιο 5,9% και υπόλοιπο ποσό 1.166.941 και δύο για ρύθμισης οφειλών με επιτόκιο 7%, αποπληρωμή το 2023 και το 2027, συνολικού ύψους 14.094.571 ευρώ. Μέσω της αναχρηματοδότησης και ανάλογα με το χρηματοοικονομικό σχήμα που θα επιλεγεί, το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί από το 7% μέχρι και το 5,02%, με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων έως και 25 έτη (χωρίς να υπάρχει πέναλντι).

Εκτιμάται ότι, εάν προχωρήσει το σχέδιο αναχρηματοδότησης, ο δήμος θα εξοικονομεί για τα επόμενα δέκα χρόνια περί το ένα εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που η νυν διοίκηση στη θητεία της σκοπεύει να διοχετεύει σε αναπτυξιακούς σκοπούς, ενώ η επιπλέον επιβάρυνση μετά το 2030 και για 13 χρόνια εκτιμάται επίσης σε ένα εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. Ο δήμος εκχώρησε στο ΤΠΔ τα έσοδά του που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ( Κ.Α.Π.), ώστε από αυτά να εισπράττεται ετησίως σε έντεκα δόσεις το ανάλογο ποσό που απαιτείται για την κανονική εξυπηρέτηση των δανείων.

Η δημοτική αρχή ουσιαστικά θα κάνει χρήση χρήση άρθρου της νομοθεσίας, που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να ελαφρύνουν τις δόσεις των δανείων τους. Εκτός από το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών η αρμόδια αντιδήμαρχος θα αποστείλει ανάλογα αιτήματα και στις ιδιωτικές τράπεζες με τις οποίες έχει δάνεια. Για τα προγράμματα αναχρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών ενημέρωσε τους ΟΤΑ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.