Skip to main content

Γιορτή για την 25η Μαρτίου αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό στο ΑΠΘ

Ωδές από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» θα απαγγείλουν από τους φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Αικατερίνη Συναπίδου και Γεώργιο Βεργούλη.

Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της Εθνεγερσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Τελετή είναι αφιερωμένη στον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννησή του.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει αποσπάσματα ωδών από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, σε μουσική Νικολάου Χαλικόπουλου-Μάντζαρου και επεξεργασία για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα του Άλκη Μπαλτά.

Τις ωδές θα απαγγείλουν από τους φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Αικατερίνη Συναπίδου και Γεώργιο Βεργούλη. Το έργο θα εκτελεστεί από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» και την Ορχήστρα του ΑΠΘ, σε διεύθυνση Δημητρίου Δημόπουλου.

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» γράφτηκε τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο, ενώ το 1865, με αφορμή την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, καθιερώθηκε, στη μελοποίηση του Νικολάου Χαλικόπουλου-Μάντζαρου, ως ο Εθνικός Ύμνος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ο Σολωμός ως ο κατεξοχήν εθνικός ποιητής της Ελλάδας.

Ο «Ύμνος» απευθύνεται αφενός στους επαναστατημένους Έλληνες, για να τους εμψυχώσει και να τους νουθετήσει, και αφετέρου στους Ευρωπαίους φιλέλληνες για να τους αποδείξει τη νομιμότητα και την ιερότητα του ελληνικού αγώνα και για να εξασφαλίσει τη συμπαράστασή τους. Για τον λόγο αυτό, ο Διονύσιος Σολωμός επιδίωξε άμεσα τη μετάφραση του ποιήματος σε άλλες γλώσσες. Οι γνωστές σήμερα μεταφράσεις του υπερβαίνουν τις 80, προέρχονται συνολικά από 16 γλώσσες και καλύπτουν χρονικά περίπου δύο αιώνες.