Skip to main content

Η αφαίρεση των γλυπτών στα Σκόπια και η νέα συνάντηση με Νίμιτς

Η αφαίρεση γλυπτών από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, η ελληνική κρυψίνοια για τη συνάντηση Ζάεφ - Νίμιτς και ο προκλητικός ψευδομουφτής.

Γιατί τα μαθαίνουμε από τον ξένο Τύπο, και δεν ενημερωνόμαστε από ελληνικές πηγές; Από τον σκοπιανό Τύπο πληροφορούμαστε ότι θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων, στις 20 ή 21 Νοεμβρίου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Το ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας από τη Λιουμπλιάνα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ. Τι σόι κρυψίνοια είναι αυτή με το ελληνικό ΥΠΕΞ; Και όχι μόνο σ’ αυτήν την περίπτωση. Αλλά και στη συνάντηση στην Κρήτη των δύο υπουργών Κοτζιά - Μπουσάτι.

Όπως έγραψα προχθές, βγήκε μια ανακοίνωση… για την ανακοίνωση. Όμως, ο αλβανικό Τύπος κάνει λόγο ότι έγινε νύξη και στο θέμα των Τσάμηδων, και ότι θα συζητηθεί αργότερα. Λες να ανοίξουμε και σ’ αυτό το θέμα καμιά ιστορία;

Προχθές πάλι, έγραψα ότι παρά τα λόγια των Σκοπιανών, συνεχίζεται ο μακεδονισμός. Αφορμή, η δημοσίευση του τρέιλερ της ταινίας "Μακεδονία", που γυρίζει κροατική εταιρία για λογαριασμό της κυβέρνησης των Σκοπίων. Εχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων δήλωσε, ότι η σειρά αυτή θα σταματήσει και ότι η απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι αμετάβλητη.

Όχι, δεν συγκινήθηκαν από την δημοσίευση στην Voria.gr. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν είναι οικονομικοί. Αρκετά εκατομμύρια, για… 130 επεισόδια! Τώρα, αν η επίκληση οικονομικών λόγων είναι προσχηματική για να μη κατηγορηθούν για αντι-μακεδονισμό, δεν παίρνω όρκο. Πάντως, το θετικό είναι, ότι έστω και με προσχήματα, κάτι κινείται.

Ως προς την αφαίρεση γλυπτών από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σχηματίστηκε μια επιτροπή, που αποφάσισε κατ’ αρχάς την απομάκρυνση τριών γλυπτών, εκ των οποίων το ένα μόνο αναφέρεται στη Μακεδονία [του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο όμως μετά τον θόρυβο, είχαν αποκαλέσει "έφιππος πολεμιστής"].

Μεταφέρω χωρίς σχόλια απόσπασμα από ανακοίνωση του Ρουβίκωνα: «Η άδεια του Κουφοντίνα ήταν μια νίκη. Γιατί γρήγορα ξεχάστηκε πως όλο το προηγούμενο διάστημα, για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κρατουμένων το δίλημμα "αποκήρυξε το ένοπλο για να σου δώσουμε άδεια" είχε τεθεί εκβιαστικά. Και η τακτική αυτή, το σύγχρονο αντίστοιχο της δήλωσης μετάνοιας, έσπασε στην πράξη».

Πριν από τη δίκη στην Θεσσαλονίκη, ο τουρκοπράκτορας ψευδομουφτής Μέτε, είχε ειρωνευθεί την ελληνική Δικαιοσύνη, αποκαλώντας την αφρικανική [έπρεπε τουρκική να είναι, για να έσπαζε ο ανέξοδος τσαμπουκάς του]. Μετά την καταδίκη του, συνέχισε την ειρωνεία γράφοντας: «Ποινή 7 μηνών φυλάκισης σε εμάς και στον χότζα Ερκάν του χωριού Γλαύκης για αντιποίηση αρχής. Υποβλήθηκε έφεση. Ζήτω η δικαιοσύνη. Αχμέτ Μέτε».

«Στοχοποιήθηκα από τον κ. Πολάκη», είπε ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου Υγείας και αποκάλυψε ότι της ζητήθηκε, μέσω του ειδικού συμβούλου του υπουργού, να καταθέσει ψευδώς κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Η κα. Θεοφιλάτου τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα καθώς δεν τηρούνται νόμιμες διαδικασίες και κατήγγειλε συνεχείς επιθέσεις με χαρακτηρισμούς ενώπιον τρίτων και έκανε λόγια για καθημερινό, προσωπικό και επαγγελματικό μπούλινγκ.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας Αριστερός, με "ηθικό πλεονέκτημα" [ή "πλεόνασμα", διαλέξτε] σαν τον Πολάκη, μεταχειρίζεται τέτοιους τρόπους. Α, πα, πα! Μάλλον πρόκειται για ψεύδη του διεθνούς ιμπεριαλισμού.